Čekajući Fed: Zlato najskuplje u osam meseci, može li još više?

12.01.2023

06:35

0

Autor: G.M.Š.

U iščekivanju reakcije Federalnih rezervi SAD, investitori su iz akcija i obveznica ponovo pobegli u zlato naduvavajući mu cenu od novembra za 15 odsto

Čekajući Fed: Zlato najskuplje u osam meseci, može li još više?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Zlato je ponovo na ceni, i ovakvo raspoloženje investitora dovelo je do situacije - videćemo koliko dugotrajne - da je zlato danas najskuplje u poslednjih osam meseci. Na Njujorškoj berzi cena je skočila na 1.880 dolara za uncu, a u novembru 2022. bila je za 260 dolara manja nego što je danas.

Kao razloge za aktuelni rast cene analitičari navode lošu situaciju na berzama, gde akcije i obveznice, kako kompanija, tako i država, gube na vrednosti usled pretnje recesijom i nesigurnosti kako će se dalje odvijati situacija sa inflacijom.

Navodno je opšti rast cene "pobeđen“, a poslednji podaci o inflaciji u SAD i EU pokazuju da godišnja stopa blago pada, ali niko ne zna kako će centralne banke reagovati na ove podatke.

Neizvesnost je posebno velika na američkom tržištu, gde je za 31. januar zakazan sastanak odbora guvernera Federalnih rezervi. Na njemu će se odlučiti da li je usporenje inflacije dovoljno da se smanji i stepen reakcije američke centralne banke koja je prilično agresivno podizala kamatne stope u 2022.

Nagoveštaj bi mogao da usledi danas, kada šef Feda, Džerom Pauel, govori na konferenciji centralnih bankara u Stokholmu.

Igra na usporenje rasta kamate

U očekivanju da će Fed smanjiti rast referentne kamatne stope, koja poskupljuje novac, a time i kredite, investitori su se prebacili na zlato, koje je sada najskuplje od aprila 2021. A manje kamatne stope na novac čine zlato manje atraktivnim od obveznica, jer zlato ne nosi nikakav redovan prinos (osim ako se ne kupi jeftino a proda skupo).

Screenshot: Goldprice.org
Cena zlata u poslednjih pet godina

- Očekivanja na širem finansijskom tržištu su da će se Federalne rezerve malo povući od agresivnog monetarnog zatezanja, mada izjave iz Feda to još ne pokazuju. Takođe, manje kamate Feda u odnosu na druge centralne banke vuku nadole i dolar, što ima benefit za kupce robe u SAD, uključujući i zlato – prenosi "Fajnenšel tajms“ stav analitičara iz "Emirejts NBD“.

Ali ni Fed nije svemoguć.

- Izgleda kao da će kamatne stope nastaviti da rastu. Ali tu postoji limit šta mogu da učine na tržištu, i investitori se ravnaju prema toj činjenici. Za zlato se čini da ima više prostora za rast, jer se pokazalo otpornim na izazove koje smo videli  – kaže za Rojters Bob Haberkorn, viši strateg za tržišta u "RJO fjučersu“.

Aktuelni uzlet zlata najveći je otkako su korona-kriza a potom i rat u Ukrajini uzdrmali svet. Plemeniti metal dostigao je istorijske visine - više od 2.000 dolara za uncu u martu 2022. Tome su doprinele, pored pada tehnoloških akcija na berzi i debakla tržišta kriptovaluta, i velike kupovine fizičkog zlata od strane centralnih banaka u 2022. godini.

Samo Narodna banka Kine je kupila 30 tona u decembru, na 32 tone koje je kupila u novembru, a u veliki šoping išle su i centralne banke Turske i Katara.

Narodna banka Srbije je u 2021. godini kupila 1,1 tonu zlata i uvećala taj deo deviznih rezervi na 38,5 tona zlata.

Koliko cena može da ide naviše?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje, ali malo je verovatno da će ponovo doseći 2.000 dolara. Filip Strajble, glavni marketinški strateg u brokerskoj kući za zlato "Blu lajn fjučers“, smatra da cena može probiti 1.900 dolara, pošto su podaci o potrošačkim cenama u SAD, objavljeni u četvrtak, lošiji od očekivanih.

- A kada jednom dođete na 1.900, onda cena počinje da gravitira prema 2.000 – kaže Strajble.

Slična je i procena grupe „MKS PAMP“ koja se bavi plemenitim metalima, a gde procenjuju da bi prosečna cena u 2023. mogla da bude 1.880 dolara.

Ali, upozorava Džejms Stil iz HSBC, veteran među analitičarima tržišta plemenitih metala, na 1.900 dolara posustaje kupovina maloprodajnih investitora, zbog tržišta nakita, i to ograničava gornju cenu zlata.

Panični kupci izgubili petinu vrednosti

Rast cene svakako je dobra vest i za one u Srbiji koji su zlato kupili u vreme panike u martu i za njega platili pomenutih 2.000 dolara. Ukoliko ga nisu u međuvremenu prodali, trenutno su na gubitku 8,5 odsto.
Oni pak koji su panično kupili u martu po 2.000 dolara, a potom takođe panično prodali u novembru, kada je cena zlata bila najniža u 2022, u gubitku su više od 20 odsto. I to ne računajući transakcione troškove same kupovine i prodaje.
Ruke mogu da trljaju oni koji zlato drže desetak godina, jer "normalna“ cena zlata je u periodu 2013-2019. bila oko 1.200 dolara, za trećinu manja nego što je danas.

Međutim, ma koliko cena zlata rasla, berzanski stručnjaci ukazuju na to da zlato nije prava investicija.

Kako je to za 24sedam rekao dugogodišnji broker na Njujorškoj berzi a sad investitor Vladimir Đukanović, da bi nešto bilo investicija mora da donosi predvidiv godišnji prinos.

Pošto kod zlata, kao ni kod kriptovaluta, toga nema, on u zlato i ne ulaže. Ulaganje u berzu, u akcije i obveznice, trenutno možda ne izgleda atraktivno, ali Đorđević naglašava de se dugoročno i te kako isplati. Naravno, misli se na svetske berze.

U poslednjih godinu dana indeks najvrednijih 500 (svetskih) kompanija sa Njujorške berze, S&P 500, pao je 16,8 odsto, ali je sadašnjih 3.920 bodova neuporediv nivo sa međukriznim periodom 2013-2019. godine, kada se kretao između 1.600 i 2.700 poena. To je prosečan rast od 82 odsto, odnosno kao da unca zlata danas vredi 2.200 dolara.

Nešto je lošija situacija kod obveznica. Indeks obveznica američkog Trezora (SP US Treasury Bond Index), državnih hartija od vrednosti, u godinu dana je pao za 8,5 odsto, ali je i dalje na nivou većem od perioda 2013-2019.

Kod kompanijskih obveznica, međugodišnji pad je 11,38 odsto, ali je i tu indeks sada na višem nivou, i to za 16,5 odsto, nego u pomenutom "mirnodopskom“ periodu između dve velike svetske krize.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike