Kod majstora u inostranstvo: Frizura za četvrtinu cene

13.01.2023

08:44

0

Autor: G.M.Š.

Pojedini građani Nemačke neke usluge zanatlija počinu da traže u inostranstvu ali ne zbog nedostatka „majstora“ kod kuće već – mnogo manje cene

Kod majstora u inostranstvo: Frizura za četvrtinu cene
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nedostatak zanatlija i zbog toga visoke cene usluga nisu samo srpska boljka, već je to pošast koja se proširila Evropom. Ali čak i kada majstora ima, a bar frizera ima dovoljno, cena usluge može da natera i na neke pomalo čudne odluke – da se jedan sasvim uobičajeni posao „lokalni2 završi u inostranstvu.

Nemcima je to sada i odlazak kod frizera jer, kako prenosi Fenix-magazin.de, majstori sa makazama. četkama i bojama za kosu su toliko podigle cene u Berlinu i Brandenburgu da Nemci odlaze na frizeraj – u Poljsku.

Tako u poljskom pograničnom gradu Slubice, koga od Frankfurta deli samo reka Odra, berlinske gospođe izvlače pramenove za 55 evra umesto da to u Berlinu plate od 150 do 200 evra.

Sa takvim razlikama isplati sed platiti i dvadesetak evra za voznu kartu.

- Za 100 evra i više za posetu frizeru, to ne mogu da si priuštim. Otkrila sam frizerski u Slubicama prošle zime, kada nisam mogla redovnom frizeru jer nisam bila vakcinisana protiv kovida - objašnjava gospođa od 63 godine iz Frankfurta.

Nemcima je ovaj prekogranični frizeraj jeftin, ali Poljaci se ne raduju lokalnim cenama. Vlasnica jednog od frizerskih salona žali zbog inflacije koja u Poljskoj prešla 16 odsto. Mesečni račun za struju joj se sa 100 evra povećao na 240, kao i najam salona.

Zbog toga su i frizeri u Poljskoj poslednjih meseci poskupeli svoje usluge za 15 do 20 odsto. Ali to je još daleko od berlinskih 150 evra za bojenje i šišanje kose, koj je pre januara bilo 90 evra, ili pramenovi na dugoj kosi od 230 evra, umesto 130 evra.

Cene rastu ali ni zanatlije se tome ne raduju. Prema istraživanju Centralnog udruženja zanatlija Nemačke, 70 posto posla sa ličnim uslugama očekuje pad prodaje a udruženje nemačkih frizera svoj biznis vidi kao „u egzistencijalnoj krizi”.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike