Šok oglas za posao: Redovna plata, topli obrok i plaćen godišnji odmor su benefiti!

26.01.2023

06:35

1

Autor: 24sedam

Oglas za posao koji je nedavno objavljen šokirao ljude na društvenim mrežama

Šok oglas za posao: Redovna plata, topli obrok i plaćen godišnji odmor su benefiti!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Dok se cela Evropa, pa i Srbija, "bori" sa manjkom radne snage, i to ne samo visoko-kvalifikovanih radnika, već i zanatlija i majstora, jedan oglas za posao šokirao je ljude na društvenim mrežama!

Još od prošle godine vlada trend u kojem potražnja premašuje ponudu radne snage, a stručnjaci se dovijaju kako da reše problem. Pojedine države spuštaju kriterijume za "uvoz“ radnika, poput Nemačke, druge sve više ulažu u mlade i obrazovanje, a većina poslodavaca se na razne načine dovija da privuče kadar...

Nikad viđeni 'benefiti'

I dok oni nude razne benefite, među kojima i mogućnost rada od kuće, mnogo više slobodnih dana i godišnjeg odmora, a svakako i dosta veće plate, jedan poslodavac u Srbiji ponudio je, ni manje, ni više, nego "benefite“ koji spadaju u najosnovnija zakonom zagarantovana prava radnika.

Dakle, kao benefiti u oglasu za posao, navode se - topli obrok, plaćen prevoz, dva slobodna dana u nedelji, redovna plata, prijava, 4 nedelje plaćenonog odmora...

Ovakav oglas izazvao je salvu komentara na društvenoj mreži Tviter. Ovo su samo neki od njih:

Twitter
 

"Čekaj, pa zar sve ovo nisu obaveze po zakonu?"

"Zakonski minimum u Srbiji – benefiti!"

"Redovna plata – benefit, jbt!"

"Poštovanje zakona o radu je benefit."

"Dva slobodna dana u nedelji, redovna plata..."

"Otkad je ovo benefit? Zar ovo nije ono kao obavezno po zakonu o radu, ili sam ja zaspala i probudila se u drugom veku?"

"Fantazija, redovna plata, slobodni dani i minimum od 20 dana godišnjeg odnmora, sve po zakonu, su postali benefiti..."

"Prvih 7 tačaka, od 9 su obavezne ili sam ja razmazio moje radnike."

"Ne piše da li daju da se ide kući..."

"Osnovna zakonom određena prava radnika – benefiti!"

"Izdiktiran Zakon o radu kao 'povlastice'.

"Znači, benefiti su sve što ti po zakonu sleduje..."

Nemci dižu plate

I dok se na našim mrežama pojavljuju ovako sramni oglasi, svetske kompanije bore se da očuvaju svoje radnike i to tako što zaposlene pokušavaju da zadrže povećanjem plata.

Takvu praksu, srećom, imaju i firme koje posluju u Srbiji. Tako u Nemačko-srpskoj privrednoj komori (AHK) u istraživanju koje su među svojim članicama sproveli u toku prošle godine, kao jedan od nedostataka privrednog ambijenta u Srbiji naveli su i deficit radne snage.

Prema njihovim rečima, tu je poseban problem manjak kvalifikovane radne snage. Zbog toga su, kako navode, u anketi postavili pitanje nemačkim kompanijama kako se bore s tim i koje su mere preduzeli da bi rešili ovaj problem.

Najveći broj nemačkih kompanija koje rade u Srbiji, 25 odsto, naveo je da su zbog toga povećale investiranje i obim internih obuka u svojoj firmi. Na drugom mestu je povećanje plata i to iznad proseka na tržištu, za šta se odlučilo 16 odsto kompanija.

Da bi se izborili sa manjkom radnika, oko 15 odsto nemačkih kompanija proširiće opseg poslova koji podrazumevaju bonuse i više će razvijati kapacitete digitalizacije. Rešenje za deficit radne snage 13 odsto firmi vidi u jačanju saradnje sa obrazovnim institucijama, a četiri odsto kompanija u većem angažovanju privremene radne snage.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike