Svako 10. radno mesto biće upražnjeno: Šta nas čeka na tržištu rada i koje veštine su nam najpotrebnije?

23.01.2023

18:45

0

Autor: 24sedam

Šta je pokazalo istraživanje u kojem je učestvovalo 50 finansijskih direktora kompanija iz Evrope i sveta, od kojih 43 odsto ima prihode veće od milijardu evra

Svako 10. radno mesto biće upražnjeno: Šta nas čeka na tržištu rada i koje veštine su nam najpotrebnije?
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Kompanije će do 2025. godine, kako predviđaju stručnjaci, nastaviti da se suočavaju sa gorućim problemom manjka kvalitetne radne snage. Kolike su razmere ovog izazova pokazuju i prognoze da će svako 10. radno mesto ostati nepopunjeno, kao i da će doći do porasta cene rada od 16 odsto. Ujedno, čak 93 odsto kompanija planira da manjak radnika nadoknadi povećanjem opsega posla trenutnim radnicima.

Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja u kojem je učestvovalo 50 finansijskih direktora kompanija iz Evrope i sveta, od kojih 43 odsto ostvaruje prihode koji premašuju milijardu evra, a trećina ima više od 5.000 zaposlenih. Istraživanje je radila međunarodna konsultantska kuća "Horvat".

Ključna je komunikacija

Kako je pokazala studija, rastući troškovi rada, jaz između dostupnih i potrebnih veština zaposlenih, kao i nemogućnost popunjavanja radnih mesta na vreme su najveći izazovi sa kojima će se kompanije suočavati u narednom periodu.

Ovi problemi izazvaće povećanje obima posla za postojeću radnu snagu, rast cena rada, usporavanje implementacije novih poslovnih rešenja unutar kompanija, ali i veću tražnju za određenim setom veština kod zaposlenih.

- Iako se često naglašava manjak zaposlenih sa određenim tehničkim veštinama, poput programera ili radnika u oblasti građevinarstva ili turizma, naše istraživanje je pokazalo da kompanijama najviše nedostaje tzv. soft skils. Reč je o veštinama koje se tiču interakcije s kolegama, kao što su komunikacija, radna etika, motivacija, dobra saradnja i pronalazak rešenja. Slede poslovne veštine, kao što su razumevanje poslovanja kompanije i primena digitalnih rešenja, a na kraju i funkcionalne veštine, poput razumevanja procesa, poznavanja IT sistema i analitičnosti - objašnjava Robert Ćuzela-Piljac iz konsultantske kuće "Horvat".

Usavršavanje i napredovanje

Uzrok otežanog dolaska do zaposlenih čak 76 odsto menadžera vidi u oštroj globalnoj i regionalnoj konkurenciji, skoro polovina ispitanika navodi demografske promene, dok pet odsto njih smatra kako njihova kompanija plaća znatno manje od konkurencije.

- Kako bi kompanije zadržale kvalitetne kadrove i privukle nove, nužno je ponuditi jasne mogućnosti daljeg usavršavanja i napredovanja, kao i skratiti sam proces selekcije zaposlenih. Tu je vrlo važna uloga odeljenja ljudskih resursa, koje bi trebalo da promišlja i postupa strateški, kao i da uzima u obzir na koji način očekivanja novih generacija mogu biti u interakciji s ciljevima kompanije, kako bi se osigurao održiv rast poslovanja - naglašava on.

Kako dodaje, jačanje atraktivnosti poslodavca, kroz unapređenje internih procesa i razvoj kvalitetnih digitalnih rešenja, još je jedan od načina za privlačenje kvalitetnih kadrova.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike