Da li je ovo i vaš posao iz snova? Ana nam je otvorila oči – Imam vremena za sve, a zarada je i do 1.500 evra (FOTO/VIDEO)

01.01.2023

18:30

0

Moje istraživanje onlajn poslova počelo je nekoliko godina ranije, ali je nekako sve bilo bezuspešno, odnosno nije bilo u skladu sa mojim afinitetima, kaže naša sagovornica

Da li je ovo i vaš posao iz snova? Ana nam je otvorila oči – Imam vremena za sve, a zarada je i do 1.500 evra (FOTO/VIDEO)
Copyright Privatna arhiva/Ana Andrejić

Da li ćete danas raditi četiri sata ili osam sati, da li ćete raditi pre podne ili posle podne? Želite slobodan vikend - pa uzmite slobodan vikend. Više vremena za porodicu i uživanje - ovo je bila i ostala parola Ane Andrejić Đukić, koja se bavi poslom virtuelnog asistenta, jednim od novijih zanimanja u onlajn svetu (bar u Srbiji).

Ideja se, kaže naša sagovornica, rodila tokom pandemije koronavirusa.

- Sećam se da smo za Uskrs te godine suprug i ja izneli u dvorište stočić, vodene boje, papir i karton i zajedno sa detetom pravili uskršnju dekoraciju. Naše igranje bojama i oblicima trajalo je gotovo čitav dan. Ranijih godina to nije izgledalo baš tako. Uglavnom smo jedva imali vremena za farbanje jaja, a kamoli za izradu uskršnje dekoracije. Shvatila sam da je ono što mi najviše nedostaje, u stvari, najvredniji resurs današnjice – vreme. Vreme koje želim da posvetim svojoj porodici i prijateljima, vreme koje želim da provedem u prirodi ili možda na nekom putovanju. Vreme koje želim da posvetim sebi – priča Ana, i dodaje da je u velikoj meri uticaj imala i kreativnost koju može da iskaže radeći ovaj posao.

Tragala za onlajn poslovima godinama

- S obzirom na to da živim u malom mestu, gde i ne postoji baš neki veliki izbor poslova, naročito ne za nekog ko je po struci novinar, onlajn svet mi se učinio kao dobra ideja.

Ova odvažna žena, koja je odlučila da izađe iz zone komfora i proba nesto sasvim drugačije, priznaje da je godinama tragala za "poslom iz snova“.

Privatna arhiva/Ana Andrejić
Izašla iz zone komfora i odlučila da proba nešto drugačije...

- Moje istraživanje onlajn poslova počelo je nekoliko godina ranije, ali je nekako sve bilo bezuspešno, odnosno nije bilo u skladu sa mojim afinitetima. Prvo sam, naravno, razmišljala o programiranju, ali sam vrlo brzo odustala od te ideje jer sam shvatila ne samo da mi se ne dopada, već i da programiranje nije tako jednostavan posao. Negde na internetu pojavila se reklama za Akademiju za virtuelne asistente, i ja sam odmah otišla na sajt da saznam šta je to VA.

Ana ističe da ju je VA "kupio na keca“.

- Pre nego što sam se odlučila da upišem Akademiju, prvo sam kod Nikone Andrić upisala kurs "VA start", kako bih se bliže upoznala sa ovim zanimanjem. Na "VA startu" sam saznala ko je zapravo VA, kao i koje poslove može da obavlja, koje veštine i alate koristi. Naravno, dosta sam naučila i o potrazi za klijentima. Posle odslušanog kursa, znala da je to ono za čim sam godinama tragala.

Logičan sled je bio – Akademija za VA u Beogradu.

- Akademija za VA trajala je oko pet meseci i za taj period uspela sam da naučim veliki broj programa i alata koje VA može da koristi u radu. Između ostalih, to su rad u WordPressu, MailerLiteu, MailChimpu, Facebook Adsu, Shopify, platforme za online kurseve Thinkific i Teachable, video-editovanje, kao i kako da napravimo i formatiramo ebook, podcast asistent i mnoge druge programe. Ono što je zanimljivo jeste to što smo od samog početka uporedo sa programima učili kako da podesimo i organizujemo svoj rad od kuće, koje usluge možemo da ponudimo, ko je naš idealni klijent i kako da ga pronađemo, kako da napišemo prijavu za posao, kako da odredimo cenu... Imali smo i simulaciju intervjua za posao. Zaista jedna sveobuhvatna obuka koja je vredna vremena i novca koji sam u nju uložila – iskrena je virtuelna asistentkinja.

TikTok, Instagram, Youtube, blog… sve to Ana „overava“, a zarada nije mala

Danas je Ana veoma uspešna u onome što radi, a najviše joj je leglo video-uređivanje.

- Iako sam se u međuvremenu "niširala" kao video-editor, to je posao kojim se najčešće bavim, nisam zanemarila niti želela da odustanem od ostalih poslova kojima se može baviti jedan VA. Pored editovanja videa za YouTube, Instagram, TikTok, bavim se i montažom onlajn kurseva i edukacija, ali i optimizacijom YT kanala. S obzirom na to da sam po struci novinar, volim da se bavim i pisanjem objava za društvene mreže, blog postova, ali i izradom vizuala i ebookova.

Pexels
 

Ova virtuelna asistentkinja, bez koje njeni klijenti, kako kažu, ne mogu, ističe da jedan virtuelni asistent može da zaradi između 300 i 1.500 evra, zavisno od toga koliko naplaćuje sat ili projekat, ali I koliko posla, odnosno klijentata ima.

- Satnica VA kreće se od pet do 15 evra na domaćem tržištu, s tim što mislim da se, s obzirom na rast cena u poslednjih godinu dana, satnica od pet evra više ne primenjuje - objasnila nam je.

Postoje klijenti sa kojima uspostavljate dugoročnu saradnju, ali i oni sa kojima sarađujete kratkotrajno, odnosno po projektu. Samim tim, mesečna zarada može da varira.

A kako je došla do prvih klijenata?

Saradnika joj ne manjka, naprotiv, kaže da je sada i njoj maltene potreban asistent. Međutim, nije bilo tako kada je počinjala.

Potraga je počela na platformi Upwork, a profil je napravila dok je pohađala Akademiju za VA.

- Uspela sam da pronađem dva klijenta, sa jednim sam sarađivala na kratkoročnom projektu, a sa drugim klijentom sarađujem evo već dve godine. Moram da priznam da po završetku Akademije nisam odmah uspevala da pronađem klijente na domaćem tržištu, ali nisam odustajala. Nisam očajavala i gubila vreme, već sam nastavila da se usavršavam kroz druge kurseve, bilo plaćene ili besplatne, jer danas pored plaćenih kurseva možete naći i gomilu tutorijala i naučiti gotovo sve što vas zanima potpuno besplatno.

Privatna arhiva/Ana Andrejić
 

Veoma joj je značila i grupa koju je osnovalo njih nekoliko sa Akademije.

- Kroz profil koji smo napravile na Instagramu potrudile smo se da edukujemo ljude o ovom zanimanju, o uslugama koje nudimo, ali smo nastavile i da se zajednički usavršavamo u različitim nišama. Ova grupa pomogla mi je da nađem još klijenata.

Instagram i Fejsbuk su joj otvorili nove mogućnosti. Iako je to bio mukotrpan posao i čekanje koje se činilo kao večnost, isplatilo se. Prvi saradnici do kojih je došla putem ovih mreža preporučivali su je drugima, i vrata ovog virtuelnog sveta su se za Anu končano širom otvorila.

- Kada steknete neko iskustvo, klijenti uglavnom dolaze preko preporuka. Moji klijenti su ljudi različitih zanimanja, čiji posao je u potpunosti ili određenim delom vezan za onlajn svet. To mogu biti pojedinci ili kompanije koje se bave prodajom svojih proizvoda ili usluga putem društvenih mreža ili veb-sajtova – kaže Ana i savetuje:

- Najbitnije je da počnete da radite sa klijentima i da u hodu učite i usavršavate se, jer kroz praksu sve ide lakše.

Sami birate šta i kada radite, ali pazite da ne upadnete u klopku

Ova mlada žena i majka petogodišnjeg dečaka uprkos brojnim poslovnim angažmanima postiže da živi punim plućima, da se raduje i učestvuje u dečjim igrama, izletima…

Pexels
 

- Rad od kuće zaista ima dosta prednosti. Pre svega sami određujete svoje radno vreme. Ne morate strahovati kada vam se dete razboli da li će vam poslodavac dati bolovanje – navodi Ana, i dodaje da ipak sve to vrlo lako može postati i mana ako se dobro ne organizujete.

- Moj radni dan počinje u osam, kada dete odvedem u vrtić, i traje do 14 ili 15 sati. Mada ponekad ne znači da se tada i završava. Nekada radim i uveče, nekada i vikend bude radan, ali zato postoje periodi kada ne radim po nekoliko dana. Sve ovo zavisi od količine posla koji imam u datom trenutku, odnosno dogovora sa klijentima.

Promena "mindseta" ključna

Ova virtuelna asistentkinja ističe da je za uspeh u ovom poslu (kao i u mnogim drugim) važna promena “mindseta“, odnosno načina razmišljanja.

- Oduvek me je nervirala ta reč, taj pojam. Svi su stalno pominjali taj mindset, a ja nisam kapirala zašto je on toliko bitan i kako ću ja to uspeti da promenim sa svojih 40 godina. To se ipak desilo. Moramo otpustiti neka uverenja koja smo godinama gradili i primenjivali i za koja smo mislili da su ispravna. Svet se menja, ono što je bilo juče danas više ne važi. Da bismo uspeli, moramo se prilagođavati promenama – smatra Ana.

Zahvaljujući ovom, čini se, veoma zanimljivom poslu, upoznala je ljude od kojih je takođe mnogo naučila.  

- Kada sarađujete sa preduzetnicima iz različitih niša, ta saradnja vam uvek donese neka nova znanja i veštine. I to zapravo i jeste poenta ovog posla. VA je neko ko svakodnevno uči i raste zajedno sa svojim klijentima i svojim biznisom – zaključuje naša sagovornica.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike