Plata električara 300.000 dinara: Oglas koji je izazvao buru - koliko košta majstor?

17.11.2022

19:40

1

Autor: 24sedam

Manjak radne snage na našem tržištu, a posebno majstora, drastično je podigao cenu rada

Plata električara 300.000 dinara: Oglas koji je izazvao buru - koliko košta majstor?
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Potreban stručan i odgovoran električar sa iskustvom, rad na teritoriji Beograda i Novog Sada.

Ovakav tekst oglasa, koji je nedavno osvanuo, ne bi bio neobičan da uz njega nije navedena plata od vrtoglavih 300.000 dinara! Od te cifre mnogima se zavrtelo u glavi, pa su društvene mreže bukvalno buknule!

Od kandidata u ovom oglasu traži se iskustvo, kao i posedovanje vozačke dozvole B kategorije.

Kakav fakultet, kakvi bakrači

Na društvenim mrežama je nastao pravi haos zbog ovog oglasa. Konkretno, zbog visine plate. Mnogi su se iznervirali jer su, prema njihovim rečima, učili škole bezveze.

- Sve vreme spremam ženu da nam sin bude zanatlija, ko tata, kak'i fakulteti, kak'i bakrači. Obraćam mu se sa majstore - jedan je od komentara, piše Mondo.

Ostali su bili slične sadržine:

"Za šta sam ja učio Furijea je*o mi on mater".

"Da vide zainteresovanost ili ako jeste 300k ne verujem, ali svaka čast".

Česte i beneficije...

Da je potražnja za radnom snagom i u Srbiji sve veća, a posebno za majstorima, poznata je već više meseci, ako ne i godinu, dve. Tako je letos slične reakcije na društvenim mrežama izazvao oglas da je potreban vodoinstalater za platu od 2.000 evra, plus stan i hrana.

Veselin Ražnatović iz Unije poslodavaca Srbije ističe da se dnevnica fizičkog radnika izjednačila sa dnevnicom majstora od pre tri godine.

- Danas dobar majstor vredi od 60 do 70 evra. Uz dnevnice, oni traže i topli obrok, ako nisu iz Beograda i smeštaj, jer mi smo prinuđeni da sve njihove zahteve ispunimo - navodi Ražnatović.

Uz stalno zaposlenje i pomak u zaradama, što se sada podrazumeva, često se traže i dobijaju paketi beneficija.

Nema više: "Ima ko hoće"

- Više ne postoji ona slika koja je zabeležena u našoj zemlji pre 10, 15 i više godina, ukoliko nećeš ti da radiš, ima ko hoće. Poslodavci gledaju da svakom zaposlenom pruže najviše što mogu, od usavršavnja i učenja, do napredovanja u karijeri, ali i razne pakete beneficija u smislu da imaju dobar balans između privatnog i poslovnog života - kaže Miloš Turinski iz "Infostuda".

U Samostalnom sindikatu potvrđuju da se položaj radnika poboljšao.

- Mislim da će se u narednom periodu taj trend poboljšavati. Nažalost, mi i dalje imamo poslodavce koji ne poštuju prava radnika, koji krše zakone. Uglavnom se radi o stranim investitorima i imamo velikih problema da tamo organizujemo sindikate i da radnici dobiju svoja prava - kaže sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike