Merkator ne da mlekari da podigne cenu

18.01.2023

08:55

0

Autor: G.M.Š.

Uprave „Merkatora“ i „Ljubljanskih mlekarni“ dogovorili su se kako da prevaziđu spor oko poskupljenja mleka

Merkator ne da mlekari da podigne cenu
Mleko - Copyright Unsplash

U Sloveniji, kao i u Nemačkoj ili Austriji, i veliki trgovci određuju da li će neki proizvod na njihovim rafovima da poskupi. Ako misle da je poskupljenje neopravdano neće odobriti novu cenu i upravo  to se desilo „Ljubljanskim mlekarama“ kada su pokušale da znatno povećaju cenu.

Zbog odbijanja cene „Ljubljanske mlekarne“ prekinule su pre nekoliko dana isporuke trgovcu. Međutim, sada bi ta situacija trebalo da se reši je su se kompanije dogovorile na jučerašnjem sastanku o rešenju kako kupci ne bi bili uskraćeni, piše Seebiz.

Pre sastanka iz mlekare su tvrdili da “partner nije prihvatio povećanje veleprodajnih cena najavljeno početkom decembra, ali je uprkos tome tome podigao cenu proizvoda na polici“.

Iz „Merkatora“ su odgovorili da im je francuska multinacionalna kompanija „Laktalis“, vlasnik „Ljubljanske mlekarne“, u poslednjih godinu dana poslala 20 različitih cenovnika sa većim cenama, pri čemu su neka poskupljenja dosezala i do 74 odsto na godišnjem niovu.

Od prihvaćenih povećanja veleprodajnih cena nisu sva pretočili u veće maloprodajne već su „značajno smanjili maržu i čak 19,6 posto zahteva za poskupljenjem ‚Merkator‘ nije prebacio na maloprodajne cene".

Za poslednje povećanje „Merkator“ je ocenio da je neosnovano, jer cene osnovnih sirovina usporavaju rast ili padaju a i niko drugi od proizvođača mlečnih proizvoda u Sloveniji nije najavio povećanje cena.

Slično da „Laktalisu“ u Sloveniji, prošle su i neke velike prehrambene kuće u Nemačkoj i Austriji, gde su takođe neki trgovci odbili povećanje cena. Na spisku onih  kojima nije olako dato da se „igraju cenama“ su i američki „Koka-kola“, „Pepsiko“ i „Mars“, francuski „Mondelez“, švajcarski „Nestle“, „Unilever“...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike