Direktor trgovine tvrdi: Nestle i Unilever su ekstraprofiteri!

30.08.2022

09:41

0

Trgovinski lanac u Austriji „Špar“ upozorava da će izbaciti sa svojih polica proizvode koji neoprevdano mnogo poskupljuju

Direktor trgovine tvrdi: Nestle i Unilever su ekstraprofiteri!
Ilustracija - Copyright Pixabay/Steve Buissinne

Direktor austrijskog lanca supermarketa "Špar", Markus Kaser, ističe da njegova kompanija ne želi da prihvati neopravdano poskupljenje proizvoda i najavljuje da bi, ako ne dođe do dogovora, proizvodi pojedinih proizvođača, ekstraprofitera, mogli biti izbačeni sa rafova.

Kaser je, za radio "Oe1", kazao da pojedini koncerni žele da zarade na ovoj krizi, kao što su „Nestle“ i „Unilever“.

- Koliko dobiti ostvaruju na teret potrošača, ne znamo. Meni je važno pitanje da li je potrebno u ovo vreme da međunarodni ogromni koncerni moraju da ostvare 10, 15 ili 20 odsto dobiti od prometa i da to čak i povećavaju. Tu je sigurno dosta ostvareno na teretu potrošača - uveren je on.

Ako neko nije za saradnju...

Kaser je kazao da se ne smeju poistovetiti svi koncerni i da "Špar" cenu svakog proizvoda pojedinačno analizira i sarađuje u tome sa dobavljačima koji su na to spremni.

Ukazao je da postoje problemi sa onima koji nisu spremni na saradnju. Objasnio je da vodi najpre razgovor sa koncernima koji najavljuju podizanje cene svojih proizvoda, a ako razgovori ne pomognu onda se ide u oštrije pregovore.

- Ako nam ništa drugo ne preostaje onda moramo da uklonimo veći deo proizvoda nekog dobavljača iz rafa, jer vidimo i da, kada su proizvodi postali preskupi potrošača ne žele da ih kupe - objasnio je Kaser.

Prednost "Špara" je, kaže, što ima mnogo sopstvenih proizvoda kao alternativu preskupim poznatim markama.

Upitan da li bi na primer i proizvodi „Nivea“ mogli "izleteti" sa rafova "Špara", kazao je da je to apsolutno moguće.

- Sada je velika šansa za domaća preduzeća jer su fleksibilna. Multinacionalnim koncernima je svejedno ako austrijski supermarket izbaci njihove proizvode sa policia - rekao je on.

Kaser je ukazao da "Špar" ostvaruje dobit u visini od jedan do tri odsto godišnje, što je potpuno drugačije od 15 ili 20 odsto, i dodaje da se bori protiv onih koji žele da ostvaruju dobit iznad 10 odsto tvrdeći da to moraju da čine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike