Trgovina izbacila čokoladice, žvake..: „Mars“ je nerazumno skup

07.10.2022

07:41

0

Zbog spora oko cene konditorski koncern „Mars“ ne isporučuje svoje proizvode lancu „Reve“ u Austriji

Trgovina izbacila čokoladice, žvake..: „Mars“ je nerazumno skup
rewe mars copy - Copyright Profimedia/Pixabay

Koncern "Mars" ne isporučuje više svoje proizvode austrijskom lancu supermarketa "Reve“ jer ovi odbijaju da prihvate njihovo povećanje cene.

- Tačno je da je ''Mars'' obustavio snabdevanje "Reve“. Tražili su za svoje proizvode veću cenu i to u visini koja za nas nije razumljiva i koja je prevelika - kaže portparol trgovinskog lanca, Paul Pečaher, za dnevnik " Salcburger Nahrihten.

Zbog spora oko nove cene "Mars" ne isporučuje više čokoladice ali ni hranu za pse i mačke marke "pedigre" i "viskas", kao ni žvake "rigli" ili pirinač "bens rajs".

Pečaher je ukazao da su cene sličnih proizvoda konkurencije manje poskupele i da "Mars" u drugim zemljama za svoje proizvode traži manje cene.

- Nećemo dozvoliti da potrošači u Austriji plaćaju jasno više nego u drugim zemljama - naglasio je Pečaher.

On je dodao da "Mars" manje povećanje cene nije prihvatio i doneo odluku o obustavi isporuka, da se još vode pregovori i da potrošači neće osetiti izostanak isporuka, jer u skladištu ima dovoljno robe.

Problemi nisu pojedinačni

Problemi postoje i sa pojedinim proizvodima drugih međunarodnih marki.

- U to spada i sir "filadelfija" koji proizvodi "Mondelez", čips "pringls" kompanije "Kelogs", kao i pojedini proizvodi koncerna "Haribo ", dodao je Pečaher ukazujući da je "Reve" uspeo sa velikim domaćim proizvođačima da postigne dogovor.

I švajcarski lanac "Koop" izbacio je više proizvoda kompanije "Mars" iz svog asortimana, jer je taj koncern tražio "nadprosečno visoko povećanje cena".

Inače "Mars" snabdeva "Reve" i u u Nemačkoj, u okviru koga radi austrijski ogranak. I u Nemačkoj trgovci imaju problema sa dizanjem cena pa je tako lanac „Edeka“
u septembru najavio da više neće prodavati „koka-kolu“. Spor vode i sa američkim koncernom "Mondelez“, preneo je "Handelsblat", jer je čokolada "milka" u pojedinim zemljama ponuđena po mnogo povoljnijoj ceni.

Duže od godinu dana "Edeka" u svojim prodavnicama nema ni sokove „granici“ ili „hohes C“, pošto se spori sa proizvođačem.

U sporu sa "Pepsiko" je "Edeka" celu paletu proizvoda američkog koncerna uklonila iz svog asortimana, uključujući i samu sodu „pepsi“, i to sve do proleća, kada je postignut dogovor o daljoj saradnji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike