EU dozvolila Nemačkoj da spase Uniper: Sprema se sipanje 35 milijardi evra

22.12.2022

07:53

0

Energetski džin „Uniper“, posrnuo pod teretom od ograničene prodajne cene gasa može da dobije državnu pomoć, odlučila Evropska komisija

EU dozvolila Nemačkoj da spase Uniper: Sprema se sipanje 35 milijardi evra
Uniper pod državnom kontrolom - Copyright Profimedia

Evropska komisija je odobrila nemačkoj vladi dokapitalizaciju kompanije „Uniper“ u iznosu od 34,5 milijardi evra, pri čemu je vlasnički udeo države u toj firmi koja trguje gasom podložan prodaji u budućnosti.

Plan je u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći u smislu nužnosti, primerenosti i obimu intervencije, saopštila je Komisija, prenosi Rojters.

- Ta mera ima za cilj da obnovi finansijsku poziciju i likvidnost „Unipera“ u izuzetnoj situaciji izazvanoj ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine i potonjim prekidom isporuka gasa, uz primenu neophodnih mera za ograničenje narušavanja konkurencije - navodi se u saopštenju.

Dokapitalizacija podrazumeva momentalno gotovinsko povećanje kapitala od osam milijardi evra, koji će biti upisan po ceni od 1,70 evra po akciji, dodaje se dalje.

Nemačkoj je takođe odobrena uplata kapitala u iznosu do 26,5 milijardi evra, koji Berlin namerava da uplati u fazama do 2024. godine, a prva tranša od 5,54 milijarde je objavljena u sredu.

Akcije „Unipera“ su nakon objave saopštenja porasle za 2,6 posto.

Kompanija je u problem ušla zbog smanjenih količina gasa iz Rusije, koje je morala da nadomesti kupcima kod kuće kupovinom po znatno višim cenama na sveetskom tržištu.

Dok država dotira, nema bonusa

Komisija je saopštila da se Nemačka obavezala da će pripremiti kredibilnu strategiju izlaska iz vlasništva do kraja 2023, s ciljem da smanji svoj udeo u „Uniperu“ na ne više od 25 odsto plus jednu akciju najkasnije do kraja 2028. godine.

Dok se ova izlazna strategija ne završi, naknade članovima uprave „Unipera“ biće podvrgnute strogim ograničenjima, uključujući zabranu isplate bonusa.

Ovakvi bonusi bili su sporni ranije u posrnulim privatnim kompanijama kojima je dražva priskočila u pomoć. Aktuelne su rasprave u Nemačkoj oko bonusa upravi avioprevoznika „Lufthanze“, koja je prošle godine dobila milijarde evra pomoći zbog posledica pandemije koronavirusa.

„Lufthanza“ je pozajmljene pare vratila pre vremena, država je na tome čak zaradila a „debele“ bonuse u tranšama u narednim godinama dobijaće i top menadžment  firme.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike