Igranka s Rusima došla na naplatu: Uniperu treba još 25 milijardi evra

24.11.2022

10:21

0

Autor: 24sedam

Posrnuli pa nacionalizovani distributer gasa u Nemačkoj treba još novca kako bi pokrio dugove nastale prekidom kupovine gasa od Rusije

Igranka s Rusima došla na naplatu: Uniperu treba još 25 milijardi evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlada Nemačke će morati da spremi još gomilu novca kako bi sredile račune koje je napravio jedan od najvećih uvoznika gasa, "Uniper".

Iz ove posrnule kompanije, čiji su problemi počeli kada je zbog (geo)politike ruski gas počeo da biva proterivan iz Evrope pa su gas morali da kupuju skuplje a prodaju po ranije ugovorenoj ceni, poručeno je da im treba dodatnih 25 milijardi evra kako bi pokrili nagomilane gubitke.

Početkom meseca kompanija je uoči ulaska države u vlasništvo izvestila o rekordnih 40 milijardi evra neto gubitka u prvih devet meseci, što je rekord u nemačkoj korporativnoj istoriji, piše Fenixmagazin.de.

Iznos uključuje i 10 milijardi evra gubitka koji je prouzrokovala zamena ruskog gasa onim nabavljenim na fizičkom tržištu i 31 milijardu evra očekivanih gubitaka zbog prodaje po ograničenoj ceni.

Berlin je u septembru odlučio da nacionalizuje „Uniper“ i preuzme 99 odsto vlasničkog udela u najvećem domaćem uvozniku gasa, kako bi omogućio nastavak snabdevanja industrije gasom i izbegao domino efekat u energetskom sektoru.

„Uniper“ je, između ostalog, dobio 18 milijardi evra kredita od državnog zajmodavca KfW-a, od čega je do kraja oktobra povukao 14 milijardi.

U sredu je kompanija izvestila Vladu da joj u sklopu dokapitalizacije treba još 25 milijardi evra, budući da je Vlada odustala od naknade za gas koja je uvoznicima trebala da nadoknadi veće troškove nabavke.

Time bi trošak nacionalizacije „Unipera“ poreske obveznike Nemačke dosad koštao više od 51 milijarde evra, izračunao je Rojters.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike