Nemci "ruski" problem rešavaju – nacionalizacijom: Država spasava džinovski "Uniper"

22.07.2022

13:07

0

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je danas da će država spasti jednog od najvećih uvoznika gasa, kompaniju "Uniper", kupovinom kapitala

Nemci "ruski" problem rešavaju – nacionalizacijom: Država spasava džinovski "Uniper"
Bez divlajnja cena u 2023: Kancelar Olaf Šolc - Copyright AP Photo/Markus Schreiber/Michael Probst

- Bilo je potrebno da stabilizujemo ''Uniper''. Oko 60 odsto uvoza gasa ide preko te kompanije - rekao je Šolc na pres-konferenciji, na kojoj je saopštio paket mera za spasavanje energetske kompanije.

Berlin je sa vlasnicima i finskom vladom, koja je takođe suvlasnik, dogovorio da država Nemačka uđe u suvlasništvo, sa otkupom udela od 30 odsto.

- Kupićemo deonice po vrednosti od 1,70 evra, što je ispod cene na tržištu. Stavićemo na raspolaganje hibridne obveznice u vrednosti do 7,7 milijardi evra - objasnio je Šolc.
Većinski vlasnik "Unipera", kompanija "Fortum", već je prihvatio paket mera vlade, kako ulaskom u vlasničku strukturu, tako i povećanjem kreditnog okvira za koncern iz Diseldorfa.

U Nemačkoj "Uniper" snabdeva gasom brojne gradske elektrane, regionalne operatere, ali i industriju.

Pošto je "Gasprom" smanjio isporuke gasa zbog nemačkih sankcija toj zemlji, ali i politike EU da se "reši energetske zavisnosti od Moskve", "Uniper" je morao da količine koje nedostaju nadoknadi kupovinom na tržištu, po mnogo većim cenama. Zbog toga je "Uniper" počeo da svakodnevno posluje sa velikim gubicima.

Paket mera za spasavanje "Unipera" mora da odobri i Evropska komisija, i tek nakon toga je moguće sprovesti sve planirane mere.

Slična formula "privremenog podržavljenja" primenjena je u vreme najvećeg udara pandemije na vazdušni saobraćaj, kada je spasavana "Lufthanza".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike