Gas uzeo predah na visokoj koti: Traženi energent na 2.400 dolara

17.08.2022

07:55

0

Autor: 24sedam

Cena prirodnog gasa na današnjem trgovanju kreće od 2.405 dolaza za 1.000 kubnih metara, dok u Evropi mere koliko će i sa punim rezervama izdržati ako Rusi obustave dotok

Gas uzeo predah na visokoj koti: Traženi energent na 2.400 dolara
profimedia-0657664779 - Copyright Profimedia

Cene fjučersa za isporuku gasa u septembru pali su na londonskoj ICE berzi za holandsko TTF čvorište pali su sa nivoa od 232 evra po megavatčasu (2.447 dolara za 1.000 kubika) sa jučerašnjeg trgovanja na trenutnih 228 evra. Taj pad od 1,7 odsto ubrzo bi mogao da bude preokrenut jer iako su skaldišta po EU puna i do 75 odstdo, strah do zibme bez gasa je i dalje veliki.

Vruće leto bez kiše oborilo je vodostaj velikih reka, tako da je smanjena produkcija struje hidroelektrana koja se nadoknađuje iz gasa. Nizak vodostaj znači i nisku plovnost, pa na rekama poput Rajne, to ugrožava i dopremanje uglja i dizela.

Screenshot: ICE berza
 

 

Najteži udarac zbog nestašice energenata trpe Nemci, gde su uvedene mere štednje. Iako tamošnja akcija punjena skladišta gasa za zimu ide „pre roka“, i već se stiglo na 75 odsto punog kapaciteta, nadležni upozoravaju da i puna skladišta znače da će gasa biti samo za dva i po meseca aku prestane dotok iz Rusije koji je sada smanjen za trećinu.

Nemački snabdevač gasom „Uniper“, koga je vlada spasila bankrota dokapitalizacijom prošlog meseca, ima gubitak više od 12 milijardi evra u prvoj polovini godine, jer mora da kupuje gas drugde zbog smanjenog dotoka sa istoka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike