Da ne bude kajanja: Nemačkim kompanijama produžena pomoć do oktobra

09.06.2021

14:28

0

Nemačka država će produžiti ekonomsku podršku kompanijama pogođenim pandemijom, iako je bilo nagoveštaja da se od toga odustaje

Da ne bude kajanja: Nemačkim kompanijama produžena pomoć do oktobra
Copyright Printscreen/Youtube/GommeBlog.it

Nemačke kompanije će državnu pomoć zbog posledica pandemije dobijati do kraja septembra, kako bi mogle da se vrate na “čvrste noge” kada se kriza završi, saopštila je danas vlada u Berlinu.

Pomoć, za koju su kompanije u najvećoj evropskoj ekonomiji mogle da apliciraju pod uslovom da dokažu da im je kriza urušila prihode, trebalo je da istekne krajem juna , prenosi Rojters. Već su bili povišeni glasovi koji kažu da je zahvaljujući tom skupom mehanizmu preživelo previše „zombi“ kompanija koje inače, i bez krize, ne bi opstale na tržištu a sada predstavljaju opasnost po likvidnost celog sistema.

Međutim, u Berlinu se „promenio vetar“.

– Ovo je važan signal, kako bi sve kompanije mogle posle krize ponovo da krenu brzo napred – naveo je ministar ekonomije Peter Altmajer u saopštenju.

Prema podacima ministarstva, više od 105 milijardi evra stavljeno je firmama na raspolaganje početka krize korona virusa.

Vlada kancelarke Angele Merkel takođe se dogovorila danas da produži specijalni program naknada za rad sa skraćenim radnim vremenom do kraja septembra, kako bi ublažila efekat pandemije na tržište rada.

Pročitajte još:

Ovaj program omogućava poslodavcima da tokom ekonomskog pada zaposlene prebacuju na skraćeno radno vreme kako bi ih zadržali na platnom spisku, odnosno u radnom odnosu, pri čemu vlada dotira iznos do njihove plate s punim radnim vremenom. Cilj programa je sprečavanje šokova poput korona krize, koji dovode do masovne nezaposlenosti.

Za rad sa skraćenim radnim vremenom vlada je izdvojila oko 32 milijarde evra, dodaje britanska agencija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike