Uz pomoć Poljaka do manje sumpora iz elektrana

20.12.2022

11:30

0

Kompanija "ProTent" iz Obrenovca i poljska kompanija "SBB enerdži" potpisale su danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) Sporazum o strateškom partnerstvu

Uz pomoć Poljaka do manje sumpora iz elektrana
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kompanija "ProTent" iz Obrenovca i poljska kompanija "SBB enerdži" uspostaviće dugoročnu poslovnu saradnju primene tehnologija i naučnih dostignuća radi unapređenja efikasnosti energetskog sistema Srbije i usaglašavanja sa propisima EU, kao i zajedničkog nastupa na tržištu.

"SBB enerdži" je poznata po tehnologijama zaštite životne sredine kao što su instalacije za smanjenje emisije azotnih oksida ili odsumporavanje.

Saradnja sa njom trebalo bi da omogući realizaciju složenih projekata u Srbiji u, energetici i ekologiji, posebno u procesu dekarbonizacije.

Kompanija "ProTent" zapošljava više od 8.000 radnika, bavi se pružanjem širokog asortimana usluga u oblasti elektro-mašinskog održavanja i remonta, zaštite životne sredine, konsaltinga i inženjeringa, održavanja protivpožarnih aparata i instalacija i drugih.

Prema rečima direktora Slobodan Vujičić, ova kompanija osnovana 2003. kao kćerka firma TE "Nikola Tesla", 95 odsto aktivnosti ima vezano za Elektroprivredu Srbije.

Važno za ceo elektroenergetski sektor

Sporazum su, u prisustvu predsednika PKS Marka Čadeža i ministra savetnika u Ambasadi Poljske u Srbiji Ane Perl, potpisali direktor "ProTent" Slobodan Vujičić i predsednik uprave "SBB enerdži" Žemovit Slomčinski.

Predsednik PKS Čadež čestitao je kompanijama i izrazio zadovoljstvo što je ovaj važan sporazum potpisan u "kući srpske privrede".

- Ovo partnerstvo je u obostranom interesu i srpske i poljske kompanije. Ovim sporazumom naša kompanija dobija ono što poljska kompanija ima, a to je preko potrebna tehnologija po svim standardima EU za smanjenje zagađenja - kazao je Čadež.

Smatra da će ovo partnerstvo omogućiti našoj kompaniji da se predstavi pred drugim tržištima i bude deo konzorcijuma na velikim međunarodnim tenderima.

Izrazio je nadu da će kompanije u saradnju uključiti i druge domaće kompanije, kao i da će sledeći korak biti zajednička proizvodnja.

Ova saradnja sa poljskom kompanijom, ocenio je, nije povoljna stvar samo za naše privredno društvo već za ceo termoenergetski sektor u Srbiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike