Za četvrt veka 32 milijarde evra: Srbija sprema ozbiljno ulaganje u energetiku

08.12.2022

10:10

0

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da je namera države da obezbedi dovoljno energije koja je dostupna i čista po najnižoj mogućoj ceni

Za četvrt veka 32 milijarde evra: Srbija sprema ozbiljno ulaganje u energetiku
Ilustracija - Copyright Profimedia

Dovoljno energije uz očuvanje zdrave životne sredine, koncept je Vlade Srbije za energetiku u koju će se u narednih 25 godina uložiti 32 milijarde evra, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Osim u nove kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (OIE), velika sredstva već se ulažu u projekte energetske efikasnosti i revitalizaciju postojećih termoelektrana - kazala je Đedović na drugom danu „Regionalne lookup eko konferencije“ na Kopaoniku.

- U izgradnju postrojenja za odsumporavanje ulažemo stotine miliona evra. Nova elektrane u Kostolcu će ispunjavati sve evropske i svetske standarde zaštite životne sredine. Postrojanje za odsumporavanje u HE „Kostolac B“ je prvo koje je izgrađeno i radi punum kapacitetom. Koštalo je 96 miliona evra i sada je emisija sumpordioksida smanjena za 20 odsto - rekla je ministarka Đedović.

Ona je navela da naša elektromreža trenutno može da primi oko 400 megavata novih kapaciteta iz OIE, ali je cilj vlade da preko unapređenja zakonske regulative do 2030. imamo osam puta veće kapacitete.

Dodala je da će zbog toga u proširenje i jačanje prenosnih kapaciteta i elektromreže u narednih četvrt veka biti uloženo 10 milijardi evra.

Đedovićeva je navela i velike projekte koji se sprovode ili su planirani u oblasti energetske efikasnosti.

- Ministarstvo realizuje i priprema veliki broj projekata efikasnosti vrednih preko 920 miliona evra, što će doneti uštedu od 950 gigavata godišnje i smanjiti emisiju štetnih gasova za 580.000 tona godišnje - istakla je ministarka rudarstva i energetike.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike