Za koliko će nam danas pojeftiniti gorivo?

16.12.2022

06:55

0

Autor: G.M.Š.

Cena nafte se oporavila malo na svetskim berzama protekle nedelje ali je dizel prilično pao tako da je neizvesno koliko će nam, ili da li uopšte, ove nedelje pasti kontrolisana cena goriva

Za koliko će nam danas pojeftiniti gorivo?
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Za energetsku krizu u svetu, a pogotovo u Evropi, ne može se reći da je prošla ali se u naftnom svetu stvari svakako stabilizuju. Nakon šestomesečnog trenda pada, cena nafte kao da se stabilizuje i trenutno je severnomorski brent, kao globalno reperna nafta, na oko 80 dolara za barel.

To je blago povećanje u odnosu na početak nedelja, kada je pao na gotovo 76 dolara. Ovakav nedeljni rast cene od oko tri odsto ne bi trebalo mnogo da utiče na cenu na srpskim pumpama, koja se po uredbi Vlade Srbije menja svakog petka za sledećih sedam dana.

Screenshot: Tradingview.com
Cena goriva u Srbiji

To bi značilo da benzin, koji striktnije prati cenu nafte od dizela, moga da ostane na 171 dinar za litar, ako ne i da pojeftini koji dinar.

Što se tiče dizela, tu je cena pala i to ne malih osam odsto. Pre nedelju dana dizel, za koga po uredbi gledamo kotacije na mediteranskom tržištu (za isporuku u Đenovi i Laveri ), više od osam odsto i sada se umesto 1.000 dolara za tonu, kotira na manje od 920 dolara.

Screenshot: Tradingview.com
Cena dizela u padu na Mediteranu

 

Ukoliko se ide po naftnoj formuli, tu bi cena evrodizela na srpskim pumpama mogla da padne ispod sadašnjih 201 dinar za litar.

Padu cena mogao bi, odnos trebalo bi, da doprinese i pad dolara, koji je u poslednjih pet dana izgubio još 1,2 odsto vrednosti prema evru (a time i dinaru). Sveska valuta kojom se izražava cena nafte sada je na 0,940 evra za dolar a od septembra do početka novembra je bila i jača od valute evrozone.

Screenshot: Google Finance
Dolar se izduvava već neko vreme

 

Nafta se drži

Cene nafte porasle su ovih dana nakon što su OPEK i Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavile procene da će e tražnja za crnim zlatom oporaviti sledeće godine.

U prognozi za 2023. OPEK očekuje rast potražnje za 2,25 miliona barela dnevno – na gotovo 102 miliona barela dnevno. Ta količina bi mogla a bude i veća, ako se brže nakon ukidanja „zero-kovi“ politike otvori Kina, najveći svetsku uvoznik nafte.

IEA ceni rast tražnje na 1,7 miliona barela.

Zabrinutost trgovaca da bi globalna ponuda mogla da bude prevelika, što obara cenu, je prošla i to pokazuju i odnosi fjučers ugovora na Londonskoj berzi. Oni za isporuke u januaru su sa višom cenom po barelu nego za kasniju isporuku.

Nade za stabilnoj cenom daju i izveštaji o inflaciji u vodećim ekonomijama sveta. Indeks cena je malo pao u novembru i u SAD i u EU, tako da se očekuje da će centralne banke da uspore zatezanje monetarne politike a time i potrošnje.

Pixabay
Ruski tankeri održavaj veliki prihod Moskve

 

I američke Federalne rezerve i Evropska centralna banka su tako juče i uradile, podižući kamatne stope za 50 baznih poena, umesto 75, koliko je bilo u ranijim navratima.

Svetsku cenu mnogo ne remeti ni zabrana morskog uvoza ruske nafte u EU, kao ni zabrana transporta brodovima Zapada ukoliko cena nije manja od 60 dolara po barelu, koliko je nametnula odluka G7, EU i Australije.

Ruska nafta tipa ESPO, koja se šalje sa Dalekog istoka u Aziju, i dalje se prodaje po ceni koja je veća od 60 dolara, javlja Blumberg. U Kinu stiže ruskim tankerima i sa ruskim osiguranjem, tako da zapadne sankcije tu ne rade uopšte. Male kineske rafinerije su je plaćale u četvrtak više od 67 dolara, javlja „Argus Media“.

Međutim, ne može sva nafta tako da dođe do azijskih i drugih svetskih kupaca. Ona tipa ural, koja stiže iz baltičke luke Primorsk, mora da se prodaje uz veliki popust, daleko ispod „određenog maksimuma“. Tako je, prema “Argusu“, išla kupcima za manje od 42 dolara za barel.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike