Rusima zakinuli 700 miliona dolara na nafti: Sankcije oborile cenu

14.12.2022

10:20

0

Ruski izvoz nafte je porastao u novembru, uoči sankcijskog ograničenja cena od 5. decembra, ali je prihod Moskve pao

Rusima zakinuli 700 miliona dolara na nafti: Sankcije oborile cenu
Tankeri prevoze rusku naftu - Copyright Profimedia

Blokada EU uvoza ruske nafte morskim putem i ograničenje cene na 60 dolara za barel, koje su nametnule zemlje G7, EU i Australija kako bi umanjile ratne prihode Moskve, donela je smanjenje prihoda Moskve, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Silazni trend svetskih cena nafte i veći popusti na rusku naftu uticali su na pad prihoda Moskve za 700 miliona dolara na 15,8 milijardi dolara, objavila je IEA.

Agencija sa sedištem u Parizu je navela da i dalje procenjuje da će ograničenje cena smanjiti rusku proizvodnju nafte za 1,4 miliona barela dnevno (bpd) sledeće godine, prenosi Rojters.

- Mada su niže cene nafte dobrodošlo olakšanje za potrošače koji su suočeni sa rastućom inflacijom, potpuni uticaj embarga na rusku naftu i na isporuke derivata tek ostaje da se vidi - dodaje IEA.

Globalni ekonomski izazovi i zabrinutost oko potražnje u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte, pomogli su da se veći deo ovogodišnjeg rasta cena nafte neutrališe, ali IEA kaže da je potražnja u nekim regionima iznenađujuće snažna.

Kina, Indija i Bliski istok nadoknadili su deo smanjenja kupovina nafte u Evropi i drugim zemljama u istočnoj Aziji, napominje se u izveštaju agencije za energetiku.

Ova konstatacija je navela IEA da poveća svoju procenu rasta potražnje za naftom za ovu godinu za 140.000 barela dnevno (bpd) na 2,3 miliona bpd i za 100.000 barela dnevno na 1,7 miliona bpd za sledeću godinu.

Screenshot: Bloomberg
Brent i dalje pada

Prema mišljenju IEA, budući da predstoje zimski meseci i da se približavamo napregnutijem balansu između ponude i potražnje na tržištu nafte u drugom kvartalu 2023, ne može se isključiti još jedan rast cena "crnog zlata“.

Trenutno je cena brenta, kao referentne svetske nafte na oko 81 dolar, a nastavljen je tren pada započet još u junu mesecu, kada je barel koštao više od 123,5 dolara.

Ruska nafta tipa ural prodaje se na svetskom tržištu zbog sankcija po diskontoj ceni od 44 dolara, kažu podaci „Argus Media“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike