Kinezi „napali“ Erbas i Boing: Isporučen prvi konkurent A320 i 737 MAX

09.12.2022

08:32

0

Kina je objavila danas da je izvršila prvu isporuku novog putničkog aviona „C919“, konkurenta „erbas A320“, ističući da se prvi komercijalni let planira početkom iduće godine.

Kinezi „napali“ Erbas i Boing: Isporučen prvi konkurent A320 i 737 MAX
Konkurencija za velike avione sve veća - Copyright Pixabay/Pit Karges

Prvi avion srednjeg dometa razvijen je u Kini, iako je najveći deo važnijih delova dolazi iz inostranstva, letelica državnog proizvođača „Komak" (Comac) direktno će konkurisati „Boingovoj“ letelici „737 MAX“.

Prvi kineski model, koji može da primi 164 putnika, zvanično je predat kineskoj aviokompaniji „Čajna istern“ (China Eastern) na ceremoniji na aerodromu u Šangaju, javila je državna televizija CCTV.

Na salonu aeronautike u novembru kompanija „Komak“ je saopštila da je dobila narudžbe za 300 letelica „C919“. Kompanija nije iznela detalje o ceni ni datumima isporuke.

Prema kineskim medijima četiri aviona treba da budu isporučena kompaniji „Čajna istern“ do kraja ove godine, a počeli bi da lete u prvom tromesečju 2023.

Razvoj aviona „C919“ nije sprečio Kinu da zaključi početkom godine ugovor od 17 milijardi dolara sa „Erbasom“. Evropski koncern je u novembru počeo proizvodnju letelice „A321“ u svom pogonu u Kini, u Tijanđinu.

Boing „737 maks“ je prizemljen u Kini, kao i u svetu, još od 2019, posle dve avionske nesreće.

Američki konstruktor je krajem oktobra ove godine saopštio da su pesimisti po pitanju obnavljanja isporuka te letelice, ocenjujući da geopolitička situacija ne dozvoljava da se, makar kratkoročno, predvidi da će doći do njenog poboljšanja.

Trgovinske tenzije između SAD i Kine su usporile napredak po ovom pitanju, navodi Frans pres.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike