FBI uznemiren zbog poteza Epla: Duboko smo zabrinuti...

09.12.2022

15:25

0

Agencija je alarmirala javnost ubrzo pošto je Epl najavio nekoliko „naprednih bezbednosnih funkcija“ koje će biti uvedene u narednim mesecima

FBI uznemiren zbog poteza Epla: Duboko smo zabrinuti...
Apple - Copyright AP Photo/Kathy Willens, File

FBI je izdao upozorenje o predstojećim bezbednosnim ažuriranjima za Epl proizvode, insistirajući na tome da će planovi kompanije da ojača enkripciju ometati napore da se pronađu kriminalci i teroristi.

Agencija je alarmirala javnost ubrzo pošto je Epl najavio nekoliko „naprednih bezbednosnih funkcija“ koje će biti uvedene u narednim mesecima, uključujući nove zaštite za datoteke pohranjene u oblaku, rekavši Vašington postu da je „duboko zabrinuta zbog pretnje koju planirano šifrovanje korisničkih poruka nosi sa sobom".

- Ovo ometa našu sposobnost da zaštitimo američki narod od kriminalnih dela u rasponu od sajber-napada i nasilja nad decom do trgovine drogom, organizovanog kriminala i terorizma. U ovom dobu sajber bezbednosti FBI-ju i partnerima za sprovođenje zakona potreban je „zakoniti pristup po dizajnu" - rekao je neimenovani portparol FBI-ja u saopštenju u sredu.

Američki i saveznički službenici za sprovođenje zakona dugo su zahtevali od tehnoloških firmi da obezbede otvoren pristup svim uređajima, a FBI se često pozivao na posledice terorističkog napada u San Bernadinu u Kaliforniji 2015. godine, kada agenti nisu mogli da pristupe Epl telefonu koji je koristio ubica. Iako je biro pritiskao kompaniju da pomogne, Epl je to odbio, što je dovelo do duge pravne bitke usredsređene na šifrovanje.

Samo između 2015. i 2016. godine Epl je primio najmanje 11 odvojenih sudskih naloga kako bi pomogao policiji da pristupi različitim uređajima za koje se smatra da su uključeni u kriminalne aktivnosti, ali se protivio svima. Sud u Njujorku će kasnije zaključiti da Epl ne može biti primoran da otključa svoje telefone na osnovu Zakona o svim spisima iz 1789, koji je FBI više puta citirao u prethodnim slučajevima.

24sedam/M. Sh
 

Pored agencija u Velikoj Britaniji i Australiji, Ministarstvo pravde SAD je u prošlosti vršilo sličan pritisak na druge tehnološke gigante. Ove tri zemlje su 2019. godine izdale otvoreno pismo generalnom direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu, u kojem se tvrdilo da „kompanije ne bi trebalo namerno da dizajniraju svoje sisteme tako da onemoguće bilo kakav oblik pristupa sadržaju“.

Zagovornici privatnosti, uključujući poznatog uzbunjivača Edvarda Snoudena, odustali su od napora da se potkopa jako šifrovanje, rekavši da je nemoguće stvoriti skriveni sistem isključivo za sprovođenje zakona i da će svaka takva bezbednosna rupa biti otvorena i za druge.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike