Mask ne staje: Posle kupovine Tvitera najavio da će kreirati alternativu za Epl i Gugl

26.11.2022

18:10

0

Odgovarajući na predlog konzervativne političke komntatorke Liz Viler da bi milijarder trebalo da „proizvede sopstveni pametni telefon“ ako Epl i Gugl izbace Tviter iz svojih prodavnica aplikacija, on je rekao da ne bi isključio tu opciju

Mask ne staje: Posle kupovine Tvitera najavio da će kreirati alternativu za Epl i Gugl
profimedia-0706897054 - Copyright Profimedia

Novi vlasnik Tvitera Ilon Mask rekao je da je otvoren za kreiranje sopstvenog „alternativnog“ pametnog telefona u slučaju da se tehnološki giganti odluče da deplatformišu njegovu kompaniju društvenih medija, sugerišući da mu u tom slučaju ne bi preostala druga opcija.

Odgovarajući na predlog konzervativne političke komntatorke Liz Viler da bi milijarder trebalo da „proizvede sopstveni pametni telefon“ ako Epl i Gugl izbace Tviter iz svojih prodavnica aplikacija, Mask je rekao da ne bi isključio tu opciju, iako je istakao da bi to uradio nevoljno.

- Svakako se nadam da do toga neće doći, ali, da, ako ne bude drugog izbora, napraviću alternativni telefon - rekao je on u petak.

Mask, koji je prošlog meseca okončao kupovinu Tvitera za 44 milijarde dolara, više puta je isticao svoje namere da zaštiti slobodu govora na platformi, a najavljivao je i „opštu amnestiju“ za suspendovane naloge „pod uslovom da nisu prekršili zakon ili se upustili u spamovanje".

Međutim, kritičari su osudili Muskovo preuzimanje društvene mreže, a neki su insistirali da će to podstaći talas „govora mržnje“ i desničarskog ekstremizma na platformi. U izveštaju koji je u četvrtak objavio Vašington post brojni aktivisti i „eksperti za poverenje i bezbednost na mreži“ rekli su da će preduzetnik „otvoriti kapije pakla“ na Tviteru, a neki su čak zahtevali da Gugl i Epl zabrane sajt u svojim prodavnicama aplikacija.

- Epl i Gugl moraju ozbiljno da počnu da istražuju uklanjanje Tvitera iz prodavnice aplikacija - rekla je Alehandra Carabaljo, instruktorka na Harvard klinici za sajber pravo, dodajuži da bi vraćanje zabranjenih naloga bilo „egzistencijalno opasno za različite marginalizovane zajednice“.

- Ljudi koji su učestvovali u direktnom ciljanom uznemiravanju mogu da se vrate i da se upuste u ciljano uznemiravanje, opako maltretiranje, pozive na nasilje, slavljenje nasilja. Ne mogu ni da kažem koliko će ovo biti opasno - nastavila je Karabaljo.

Mask je uzvratio klevetnicima, rekavši da Tviter nikada neće dozvoliti pozive na nasilje ili druge objave koje krše zakon. On je napomenuo da će suspendovani korisnici biti vraćeni „polako“ i tek nakon „ručnog pregleda“, tvrdeći da bi taj potez pomogao da sajt postane „forum za mirnu razmenu mišljenja“.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike