I „Erbas“ na struju: Evropski proizvođač letelica predstavio e-avion

24.09.2021

09:54

0

Kompanija „Erbas“ predstavila je električnu letelicu „sitierbas“

I  „Erbas“ na struju: Evropski proizvođač letelica predstavio e-avion
Copyright Profimedia

 „Erbas“ je predstavio novu, potpuno električnu letelicu „sitierbas“ sa mogućnostima vertikalnog poletanja i sletanja, koja se razvija od 2015. godine. Primarni cilj letelice je da se izbegne saobraćaj na tlu, a zamišljena je za personalnu upotrebu.

Njen izgled mogao bi se opisati kao futuristički helikopter. Ovu letelicu razvija „Erbasovo“ odeljenje za helikoptere, a kompanija je već obavila određena testiranja, preciznije 242 testa na tlu i u letu, kao i 1.000 pređenih kilometara s prethodnom verzijom.

Profimedia
Prevos sutrašnjice: Sitierbas

Sada je na osnovu dosadašnjih saznanja i iskustva predstavljena nova generacija „sitierbasa“, koja izgleda drugačije od prethodnika. Poseduje fiksna krila i rep u obliku slova "V", a pokreće je osam propelera. Iako specifikacije nisu otkrivene, nova letelica nudi dovoljno mesta za četiri osobe, domet će iznositi oko 80 kilometara, a maksimalna brzina 120 kilometara na sat, prenosi Biznisinsajder.

Profimedia
Poletanje pravo uvis: "Opipavanje" sitierbasa

Emisija gasova će biti jednaka nuli, a "pod kontrolom" će biti i buka. Iz „Erbasa“ tvrde da će biti manja od 65 decibela tokom leta, odnosno manja od 70 decibela tokom sletanja, što je manje u odnosu na standardni usisivač. Prvi let se očekuje se 2023. godine, a dobijanje sertifikata 2025. godine.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike