Ovako izgleda „Mihajlo Pupin“: I drugi širokotrupni A330-200 stigao u Srbiju (FOTO)

22.11.2022

08:37

0

Autor: 24sedam

Drugi avion „erbas A330“ pojačaće dugolinijski saobraćaj srpske nacionalne aviokompanije

Ovako izgleda „Mihajlo Pupin“: I drugi širokotrupni A330-200 stigao u Srbiju (FOTO)
Er Srbija - Mihajlo Pupin - Copyright Promo: Er Srbija

Novi širokotrupni avion u floti „Er Srbije“, „erbas A330-200“, registarske oznake YU-ARC, doleteo je na beogradski aerodrom, saopšteno je iz nacionalne aviokompanije.

Drugi avion kompanije za dugolinijski saobraćaj nosi lik čuvenog američkog naučnika srpskog porekla Mihajla Pupina (1854-1935), čime nacionalna avio-kompanija želi da oda zasluženo priznanje slavnom pronalazaču, profesoru fizike na Kolumbija univerzitetu u Njujorku, jednom od osnivača NASA i dobitniku Pulicerove nagrade za autobiografiju.

„Erbas A330“ sa likom Pupina, posle neophodnih tehničkih i administrativnih koraka počeće da obavlja letove u okviru dugolinijskog saobraćaja.

- Unapređenje flote spada u strateški najvažnije ciljeve u razvojnom planu naše kompanije. Da bismo mogli dalje da razvijamo mrežu neophodno je da imamo odgovarajuću flotu i potrebne kapacitete. Željno iščekujemo trenutak kada će se naš novi erbas A330 naći u saobraćaju. Imajući u vidu trenutne potrebe mreže, veoma je važno da novi avion što pre uđe u redovni saobraćaj i zbog toga će saobraćati sa postojećim izgledom kabine i sedišta. Planirano je da početkom sledeće godine, prilikom redovnog 12-godišnjeg servisa aviona, „Pupin“ dobije kabinu koja će po kvalitetu biti slična onoj kod postojećeg A330-200 „Tesle“. Nastavljamo dalje sa obnavljanjem flote da bismo putnicima omogućili još veću fleksibilnost mreže i udobnost - rekao je Jirži Marek, generalni direktor "Er Srbije".

Novi avion "Er Srbije" je svoj jedinstveni izgled dobio u Marani, Arizona, u SAD. Za proces farbanja, tokom kojeg je upotrebljeno 20 različitih boja i oko 400 litara farbe, bilo je potrebno 18 dana neprekidnog rada u dve smene, sa timovima od oko 10 ljudi po smeni.

Najnovije pojačanje u floti nacionalnog avioprevoznika imaće konfiguraciju sa 18 sedišta u biznis klasi i 250 sedišta u ekonomskoj klasi. Avion je proizveden 2011. godine, ima "rols-rojs" motore, jačina motora je 71.100 njutna, raspon krila 60 metara, a dužina približno 59 metara.

Može da leti na maksimalnoj visini od 41.450 stopa (12,6 kilometara). Pre dolaska u "Er Srbiju" koristila ga je južnoafrička avio-kompanija „Saut afrikans ervejz“ (SAA).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike