Ponovo ćemo putovati? Neke osiguravajuće kuće se predomislile u vezi s polisama

10.10.2020

10:56 >> 10:24

0

Tri osiguravajuće kuće spremne da nastave sa osiguravanjem putovanja kod turističkih agencija, kaže ministar Rasim Ljajić. U YUTA zadovoljni ali...

Ponovo ćemo putovati? Neke osiguravajuće kuće se predomislile u vezi s polisama
Copyright Profimedia

„Čudo“ koje smo čekali u neverovatnoj situaciji da putnik u Srbiji ne može da sklopi aranžman sa turističkom agencijom jer osiguravajuće kuće više ne žele da osiguravaju putovanja se, po svemu sudeći, desilo.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da su osiguravajuće kuće “Triglav osiguranje”, “Globos” i “Dunav osiguranje” izrazile spremnost da nastave sa izdavanjem polisa osiguranja turističkim agencijama, u cilju obezbeđivanja licenci za njihovo normalno poslovanje. Iz YUTA pozdravljaju ovakvu odluku, ali kao prvi korak ka trajnijem rešenju problema.

Ministar Ljajić je rekao Tanjugu da se izdavanje prvih „novih“ polisa osiguranja turističkim agencijama očekuje tokom sledeće nedelje.

– Imali smo vrlo konstruktivan sastanak sa osiguravajućim kućama. Osiguravajuce kuće će na osnovu kriterijuma i standarda, koje su definisale, nastaviti sa izdavanjem polisa osiguranja agencijama koje te uslove budu ispunjavale. Agencijama su ove tri osiguravajuće kuće uputile dopise u kojima se traže podaci o poslovanju i bilansima, i čim te informacije dobiju, “Triglav”, “Globos” i “Dunav” osiguranje počeće da izdaju polise – rekao je Ljajić.

Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije smatraju da je ovo dobro ali prelazno rešenje.

– Osuguravajuće kuće će sada raditi analizu rizika za svaku agenciju ponaosob, kao što smo godinama tražili i da se radi. To je najbolje rešenje za sadašnji gorući problem, mnogo bolje od bankarskih garancija, ali nije i trajno rešenje. Sada neka se uradi ovako da bi odmah mogli da radimo ali smatramo da je to dobar povod da se sedne za sto sa osiguravačima i nađe dugoročan model – kaže za 24sedam Aleksandar Seniči, direktor YUTA.

A to dugoročno rešenje bilo bi, kaže Seničić, da se polise osiguranja daju prema prometu agencija, kao bi bile zaštićene i male agencije, kao i da se izdaju na tri godine, na koliko turističke agencije dobijaju licencu za rad. Osiguravajuće kuće bi mogle da za nove polise traže kolateral, keš-depozit ili neko treće obezbeđenje.

Problem je nastao u septembru, kada su osiguravajuće kuće manje-više naprasno odlučile da ne produže polise osiguranja koje su obavezne za turističke agencije da bi mogle da ugovaraju individualno turističke aranžmane.

Pixabay

Od 1. oktobra su sve turističke agencije zbog toga ostale bez uslova za rad, a građani Srbije bez mogućnosti da lako i komforno putuju na željene destinacije. Zbog toga su zapretile da će, ukoliko se osiguravači ne predomisle, radikalizovati stvar i prekinuti svaku saradnju sa njima. 

Radi se i na bankarskim garancijama

Ministar Ljajić je dodao da su u završnoj fazi i razgovori sa bankama o aktiviranju bankarskih garancija kao drugog modela, koji bi u budućnosti trebalo da funkcioniše i u praksi (u zakonu postoji odavno), i omogući stabilnost rada agencija i sigurnost turističkih putovanja.

U YUTA, međutim, nisu sigurni da takvog rešenja ima, odnosno da je bankarska garancija, i ako je bude, dobro rešenje. Morao bi da se donese novi pravilnik u kom bi se odredio titular te garancije, koga sada nema. A kada bi se i odredio titular, neka posebna agencija ili, recimo, sama YUTA, pitanje je koliko bi srpskih turističkih agencija moglo da dobije bankarsku garanciju.

Direktor YUTA, Aleksandar Seničić, rekao je ranije za 24sedam da u ovim uslovima od 400 postojećih agencija bankarsku garanciju može da dobije možda pet.

– I u normalnim vremenima, kada ima posla, to ne moža da plati više od trideset agencija. Nije isto kada za osiguranje posla kod osiguravača za polisu vrednu 200.000 evra platite 20.000 evra premije i kada banci morate da date 200.000 evra keš-garancije ili hipoteku od 400.000 evra na imovinu, na kuću u kojoj živite – kaže Seničić.

On podseća da je u Srbiji u vreme pre pandemije u ovom poslu radilo 7.000 ljudi, a sada već 5.000, da postoji veliki broj malih porodičnih agencija koje ne mogu to da plate.

– Neki od njih rade trideset godina, i za to vreme nikoga nisu prevarili ni zakinuli, a sada neko može da odluči da oni ostanu bez posla a porodice bez prihoda  – rekao nam je Seničić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike