Gasno nadigravanje Moskve i Berlina: Nemačka nacionalizovala Gazprom Germaniju

05.04.2022

10:54

0

Ministar privrede Nemačke Robert Habek naložio je privremeno preuzimanje kontrole nad kompanijom "Gazprom Germanija“

Gasno nadigravanje Moskve i Berlina: Nemačka nacionalizovala Gazprom Germaniju
gasprom - Copyright Profimedia

Habek je najavio da će Savezna agencija za mreže biti postavljena kao poverenik, koji će upravljati kompanijom „Gasproma“ u Nemačkoj.

To je, objasnio je, prelazno rešenje, koje će se primenjivati do 30.septembra. Prema Habekovim rečima, ova mera treba da osigura javnu sigurnost i red, kao i snabdevanje energentima.

Habek je istakao da je ova mera bila potrebna, kako se Kremlju ne bi prepustilo upravljanje energetskom infrastrukturom.

Nalogom Ministarstva deoničari "Gazprom Germania" gube pravo glasa, i Savezna agencija za mreže može da odlučuje o članovima uprave.

Imovina kompanije se zamrzava i može biti korišćena samo uz odobrenje nemačke vlade, objasnio je Habek.

Nije jasno šta to znači da kupce u Nemačkoj, ali i Češkoj i Švajcarskoj, i odakle će Nemci dobavljati gas za nacionalizovanu firmu.

„Gasprom“ naložio samolikvidaciju

Prethodno je „Gasprom“ najaviuo da će se povući iz vlasništva ove podrućnice, što je moglo da dovede do njenog bankrota.

Na tu najavu, nemačke vlasti su, u strahu za sudbinu postojećih ugovora o dugoročnoj isporuci ruskog gasa, odgovorile potezom bez presedana i predale „Gasprom Germaniju“ na upravljanje saveznoj agenciji za mrežne sisteme.

Potez nemačke vlade usledio je nakon što su nadležna ministarstva tokom vikenda pokušavala da pohvataju sled događaja, pošto je registrovano da je Gasprom Germanija u kratkom vremenu promenila nekoliko vlasnika.

Ta filijala je bila u potpunom vlasništvu ruskog „Gasprom eksporta“, a onda je 25. marta njene deonice preuzela kompanija „Gasprom eksport biznis servisis“ (GEBS). Nemačke su vlasti saopštile da je nejasno ko stoji iza te kompanije.

Potom je od „GEBS“ 0,1 odsto deonica „Gasprom Germanije“ preuzela fiktivna of šor kompanija „Palmari“, čije vlasnike i menadžere nemačke vlasti takođe nisu uspele da identifikuju. „Gasprom“ je posle toga saopštio da više nije vlasnik „Gasprom Germanije“.

Berlin je 1. aprila saznao da je „Gasprom Germaniji“ naloženo da hitno proglasi dobrovoljnu likvidaciju.

Da su menadžeri „Gasprom Germanije“ sproveli postupak likvdacije, bila bi dovedena u pitanje sudbina postojećeg dugoročnog ugovora o isporuci gasa koji su nemačka preduzeća sklopila sa „Gasprom Germanijom“, kao partnerom.

Reč je o veoma povoljnom ugovoru koji je sklopljen mnogo pre ruskog napada na Ukrajinu i rekordnog poskupljenja energenata, i u takvim ugovorima obično i postoji zaštitna klauzula koja sprečava preveliku oscilaciju cena.

Mimo svih propisa

Kada je reč o nemačkim zakonima, za svako prenošenje vlasničkih prava nad preduzećima iz oblasti "ključne infrastrukture" potrebna je dozvola ministarstva privrede, što nije bio slučaj.
U strahu od novih pokušaja manipulacije nemačkom filijalom „Gasproma“, nemačka vlada se odlučila na potez bez presedana.

Agencija za mrežne sisteme je kao savezna agencija pri ministarstvu privrede, zadužena za strujnu i gasnu mrežu, telekomunikacije, poštu i železnicu.

Šef te agencije Klaus Miler izjavio je da su svesni odgovornosti da putem upravljačkih prava koja su im dodeljena obazbede snabdevanje gasom.

Miler i njegova agencija dobili su vrlo velika ovlašćenja nad „Gasprom Germanijom“, uključujući i nadležnost da smenjuju njeno rukovodstvo, ali i da, ako tako odluči vlada, po tržišnoj ceni prodaju skladišta gasa „Gasproma“ u Nemačkoj.

„Gasprom Germanija“ je veoma značajna i izvan granica Nemačka, pošto posluje i u drugim evropskim zemljama, na primer u Češkoj i Švajcarskoj, rekao je ministar Robert Habek.

Nije poznato da li je nemačka konsultovala ili obavestila vlade tih zemalja o svojim namerama. Miler je, međutim, rekao da njegova agencija namerava da vodi „Gasprom Germaniju“ u interesu Nemačke i Evrope i da osigura sveobuhvatnu bezbednost snabdevanja gasom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike