Nemačka prisiljena da nacionalizuje svoju gasnu kompaniju: Firma upala u ozbiljne probleme zbog nedovoljne količine ruskog gasa

21.09.2022

09:28

0

Država će pokušati da spasi Uniper tako što će preuzeti kontrolni udeo u njemu

Nemačka prisiljena da nacionalizuje svoju gasnu kompaniju: Firma upala u ozbiljne probleme zbog nedovoljne količine ruskog gasa
Olaf Šolc - Copyright Photo/Markus Schreiber

Nemačka vlada se približava privremenom sporazumu sa Uniperom i Fortumom, njegovom finskom matičnom kompanijom, o nacionalizaciji preduzeća koje ostaje bez novca zbog energetske krize koja besni širom EU poslednjih nekoliko meseci, preneo je Rojters u utorak, pozivajući se na ljude upućene u razgovore.

Očekuje se da će Berlin objaviti završetak sporazuma kasnije ove nedelje, iako ugovori još nisu potpisani, preneo je Blumberg.

Ranije ovog meseca Uniper, najveći nemački uvoznik gasa, zatražio je dodatnu pomoć vlade, pošto gubici koji proizilaze iz pokušaja kompanije da zameni nedostajuće količine ruskog gasa rastu iz dana u dan.

Kompanija je bila prinuđena da kupuje gas na tržištu po mnogo višim cenama kako bi nadoknadila manjak.

Prošle nedelje Uniper je rekao da bi vlada mogla da preuzme kontrolni udeo u kompaniji jer traži dalju podršku države, utirući put za ono što bi moglo rezultirati potpunom nacionalizacijom firme.

Profimedia
 

Ugovor o preuzimanju procenjen je na više od 30 milijardi evra. Očekuje se da će Berlin kupiti kontrolni paket akcija Fortuma, a zatim uložiti milijarde evra u kompaniju kroz povećanje kapitala.

Ranije ovog meseca, Handelsblat je izvestio da nemačke vlasti planiraju da izdvoje 67 milijardi evra za pružanje finansijske pomoći domaćim energetskim korporacijama koje pate od nestašice snabdevanja usled oštrog smanjenja uvoza gasa iz Rusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike