EBRD upozorava na zombi firme: Ako se kovid podrška kompanijama nastavi…

22.11.2022

08:10

0

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlade u regionu u kojem je aktivna da preispitaju mere podrške kompanijama pokrenute zbog prošle pandemije kovida

EBRD upozorava na zombi firme: Ako se kovid podrška kompanijama nastavi…
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nastavljanje da širokogrudim davanjem novčane i poreske podrške privredi koja je bila opravdana u vreme pandemije kovida ali sada više nije značilo bi podržavanje tzv. zombi firmi, i to bi moglo da ima veoma negativan efekat na zdrava preduzeća, upozoravaju iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Dok je korporativni dug dostigao rekordne nivoe u otprilike 40 ekonomija u kojima EBRD posluje, neizvršenja obaveza su pala na rekordno nizak nivo u mnogim zemljama, utvrdila je ova razvojna banka u svom godišnjem „Izveštaju o tranziciji 2022/2023“, koji je objavljen danas.

EBRD navodi da je deo kompanija izbegao docnju u servisiranju duga zbog pristupa jeftinim kreditima zahvaljujući vladinim merama nakon pandemije i finansijskoj podršci zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Rojters.

Međutim, stalna podrška više nije održiva u svetu visokih kamatnih stopa, ocenjuje se u izveštaju.

- Još uvek nismo videli posledice u smislu bankrota zbog pandemije i rata. Štaviše, broj bankrota u novim državama članicama Evropske unije je manji. Postoji rizik od ''zombifikacije'' ako se vanredne mere država nastave mnogo duže - rekla je za Rojters Beata Javorčik, glavna ekonomistkinja EBRD-a.

Prisustvo "zombi" firmi u nekoj ekonomiji se negativno preliva na zdrave firme, koje beleže smanjenje investicija, prihode i zaposlenosti, upozorila je EBRD.

Subvencionisani krediti kompanijama koje imaju negativne novčane tokove odobravani su kroz privremene moratorijume na otplatu kredita, dogovorena smanjenja neizmirenih iznosa, hitne grantove i finansijske injekcije za likvidnosti od strane centralnih banaka, pokazuje izveštaj.

Mnoge zemlje su takođe suspendovale, barem privremeno, obavezu podnošenja zahteva za stečaj.

Svako povlačenje državnih kreditnih garancija i subvencija mora biti postepeno kako bi se izbegao bilo kakav šok i „trebalo bi da bude fino podešeno kako bi se osiguralo da samo solventne i održive firme s privremenim problemima likvidnosti dobiju finansijsku pomoć“, zaključuje EBRD.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike