I Austrijanci udaraju na energetski sektor: Veći porez na „slučajan“ profit

18.11.2022

12:15

0

Autor: 24sedam

Austrijska vlada odlučila je da oporezuje sa do 40 odsto takozvanu “slučajnu” dobit kompanija, pogotovo iz energetskog sektora

I Austrijanci udaraju na energetski sektor: Veći porez na „slučajan“ profit
Austrija - Copyright Profimedia

Vlada Austrije želo da dodatno oporezuje one koji su u vreme ekonomske i energetske krize u Evropi zaradili na „tuđoj muci“. Predlog je da se dodatnim porezom do 40 odsto oporezuju oni koji su imali „slučajno“ povećanje dobiti, čime  se pre svega cilja na energetski sektor.

Tim porezom Vlada želi da generiše dve do četiri milijarde evra, sredstva koja će koristiti za podršku domaćinstvima i preduzećima u energetskoj krizi, najavili su austrijski vicekancelar Verner Kogler i ministar finansija Magnus Bruner.

Oni su ukazali da će deo dobiti naftnih i gasnih kompanija biti oporezovan novim porezom, dok će država kod proizvođača struje to činiti kroz ograničenje cene.

Kao osnovu kod naftnih i gasnih kompanija će se uzeti prosečna dobit u poslednje četiri godine - od 2018. do 2021., a ako je aktuelna dobit za 20 odsto iznad tog proseka, taj deo će biti oporezovan sa 40 odsto.

Pošto i za čitavu dobit kompanija mora da plati redovan porez na dobit, to znači da će taj deo iznad proseka biti oporezovan sa ukupno 65 odsto.

Međutim, ako firme mogu dokazati da investiraju u obnovljive izvore energije porez se smanjuje sa 40 na 33 odsto.

Vlada će svoj predlog odmah proslediti parlamentu na razmatranje, a kako su najavili Kogler i Bruner, ta mera je ograničena do kraja iduće godine i biće u vezi fosilnih energenata naplaćivana retroaktivno od 1.jula ove godine.

Sličan porez na ekstraprofit, odnosno na elektro i petrohemijski sektor, najavile su i neke druge zemlje, od kojih poslednja Hrvatska.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike