Energetska bezbednost apsolutni prioritet Srbije: Interkonekcija sa Bugarskom i Transbalkanski koridor strateški

08.11.2022

15:00

0

Opredeljenje Srbije je da ide ka stvaranju održivog i zelenog energetskog sektora, istakla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović

Energetska bezbednost apsolutni prioritet Srbije: Interkonekcija sa Bugarskom i Transbalkanski koridor strateški
Ilustracija - Copyright Profimedia

Za Srbiju je od strateškog značaja gasna interkonekcija sa Bugarskom, kao i izgradnja Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović tokom razgovora sa direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Maćejom Popovskim.

Ona je istakla da Srbija razmišlja i o drugim interkonekcijama, jer samo umrežen region može biti energetski bezbedan, navodi se u saopštenju. Ministarka je dodala da je energetska bezbednost apsolutni prioritet Srbije i celog sveta.

Kontinuitet snabdevanja

Ocenila je da je budžetska podrška EU od velike važnosti za Srbiju u ovim neizvesnim vremenima, sa rastućim troškovima energije i energenata.

Ona je naglasila da je opredeljenje Srbije da ide ka stvaranju održivog i zelenog energetskog sektora, koji će obezbediti kontinuitet snabdevanja i dostupnost energije i energenata, uz poštovanje svih standarda zaštite životne sredine.

- Srbija kroz pristupne pregovore radi na usaglašavanju sa standardima EU u oblasti energetike. U toku je izrada Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana i nove Strategije razvoja energetike, kojima će se definisati put energetske tranzicije i ciljevi u oblasti obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije štetnih gasova, a poštujući principe pravedne tranzicije, koja ima visoke investicione i socijalne troškove - poručila je ministarka Dubravka Đedović.

Popovski je naglasio da je EU posvećena podršci Srbiji u suočavanju sa poremećajima na energetskim tržištima.

- EU je posvećena podršci Srbiji i u dugoročnom poboljšanju energetske bezbednosti, uključujući i smanjenje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva - rekao je on.

Projekti uz podršku EU

Objasnio je da je Evropska komisija u procesu pripreme značajnog paketa podrške za energetiku Zapadnog Balkana koji će uključivati i ciljanu budžetsku podršku od 165 miliona evra Srbiji za podršku ugroženim domaćinstvima i preduzećima, i dodatnih 500 miliona evra za region za ulaganja u energetsku infrastrukturu.

Razgovarano je i o svim projektima koji se realizuju uz finansijsku podršku EU energetskom sektoru, gasnom interkonektoru Srbija - Bugarska, dogradnji Transbalkanskog elektroenergetskog koridora, tehničkim pripremama gasnog interkonektora Srbija-Severna Makedonija, kao i o povećanju mera energetske efikasnosti kroz ulaganja u rekonstrukciji javnih zgrada.

- Od 2000. godine EU je sa više od 830 miliona evra podržala energetski sektor u Srbiji - dodao je Popovski.

On je pozvao Ministarstvo da koristi najnoviji izveštaj Evropske komisije o Srbiji kao smernicu za dalje reforme i istakao važnost proaktivnog učešća Srbije u energetskoj platformi EU. Sastanku je prisustvovao i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike