Amerikance na Balkanu interesuju energetika i IKT sektor

02.11.2022

11:40

0

SAD zainteresovane za veću saradnju u energetici i internet-komunikacionim tehnologijama

Amerikance na Balkanu interesuju energetika i IKT sektor
Američka delegacija za ulaganja na Zapadnom Balkanu - Copyright Foto: Tanjug/VLADIMIR SPORCIC/ nr

Sjedinjene Američke Države grade dugoročna partnerstva sa kompanijama sa Zapadnog Balkana, rekao je danas u Beogradu zamenik pomoćnika ministra trgovine SAD za Evropu i Evroaziju Dejvid de Falko, i naveo da ima još prostora za unapređenje odnosa između njegove zemlje i regiona, naročito u oblasti energetike i IKT tehnologije.

Ocenio je, na konferenciji u Beogradu posvećenoj unapređenju ekonomskih odnosa regiona sa SAD, da su sve zemlje regiona pune potencijala za dalju saradnju sa SAD.

- Svesni smo da razvoj i upotreba novih tehnologija ide ruku podruku sa razvojem našeg društva i demokratije. Želimo da, pored privredne saradnje, doprinesemo tome da region postane i sigurno mesto za buduće generacije - poručio je De Falko.

Privredna komora Srbije, u partnerstvu sa Ambasadom SAD u Srbiji, Američkom privrednom komorom (AmCham), uz podršku Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6), organizovala je regionalnu konferenciju "Western Balkan Regional Commercial Conference and Busines s-to-Busines s Event", posvećenu unapređenju ekonomskih odnosa regiona sa SAD.

Najveći regionalni skup

- Siguran sam da ćemo posle današnjeg skupa imati nove investicije i poslove. Ako budemo zajedno ulagali u ljude, tada će naš region biti mesto odakle ljudi ne odlaze, već se u njega vraćaju - poručio je Marko Čadež, prvi čovek PKS.

On je naglasio da je skup okupio više od 160 regionalnih preduzeća i 27 globalnih američkih kompanija poput, Amazon Veb Servisa, Orakla, IBM-a, Ciska, Motorole, i drugih.

- Ovo jeste najveći regionalni skup u sektoru IKT, energetike i zelenih tehnologija koji se održao u Beogradu a kada je u pitanju saradnja između regiona i SAD. Prisutno je više od 160 komapnija iz celog regiona, od Beograda, Skoplja, Prištine i Peći, do Banja Luke i Sarajeva, koji su unapred zakazali 260 B2B sastanaka sa američkim kompanijama - naveo je Čadež.

U protekle dve godine se pokazalo, prema rečima Čadeža, da su zahvaljujući zajedničkim aktivnostima Srbije i SAD, američke kompanije imale značajna ulaganja u našu zemlju što je poslalo jasnu poruku i drugim kompanijama iz sveta da Srbija i region imaju veliki potencijal za privlačenje novih investicija.

Regionalna konferencija pružiće priliku predstavnicima šest privrednih komora Zapadnog Balkana, okupljenim na Investicionom forumu komora WB6, da predstave zajednički potencijal regiona.

Od čega zavisi sigurnost kapitala

Otpravnik poslova u Ambasadi SAD u Beogradu Džon Ginkel kazao je ovom prilikom da SAD gaje veliki optimizam kada je u pitanju razvoj regiona.

- Živimo u povezanom svetu i privrednici žele da koriste veze i da svoj biznis obavljaju neometano - poručio je on.

Ginkel je kazao da je cilj današnje konferencije, kao i saradnje SAD sa ZB, obezbeđivanje povoljnog poslovnog prostora za protok ljudi, robe i kapitala.

On je rekao da američke kompanije koje investiraju u Srbiji žele da posluju tamo gde postoji sigurno i stabilno poslovno okruženje.

Prema tome, kaže, privrednici i investitori obraćaju pažnju na različite i brojne signale koji im govore da li se nalaze na pravom mestu i da li će njihove investicije otići u pravom smeru.
Naglasio je da, kada je reč o onome što se dešava u Ukrajini, harmonizacija spoljne politike sa politikom EU ima uticaja na odluke investitora.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike