Evo zašto OPEK „oduvava“ Amerikance: Irak beleži rekord a nije jedini

02.04.2022

14:31

0

Autor: 24sedam

Irak je u martu zabeležio najveće prihode od prodaje nafte u 50 godina, a nije imao i najveći izvoz

Evo zašto OPEK „oduvava“ Amerikance: Irak beleži rekord a nije jedini
Ilustracija - Copyright Pixabay

Irak je u martu izvezao naftu u vrednosti od 11 milijardi dolara, što je najveća postignuta vrednost u poslednjih 50 godina, podaci su iračkog Ministarstva za naftu.

Irak je izvezao "100,5 miliona barela barela u vrednosti od 11,1 milijardu dolara (10,02 milijarde evra), što je najveći prihod od 1972. godine", navodi se danas u saopštenju ministarstva.

Cena sirove nafte porasla je nakon izbijanja rata u Ukrajini i ona je visoka i pored pada u poslednjih deset dana pa je juče barel brenta dostigao cenu od oko 104 dolara.

Hladni na zahtev Vašingtona

Ovakva zarada Iraka, i generalno svih zemalja koje izvoze naftu, glavni je razlog što Sjedinjene Američke Države, odnosno inicijativa predsednika Džozefa Bajdena da se poveća globalna proizvodnja nalaze na hladan prijem kod (arapsko-afričkog) OPEK i OPEK+ (sa Rusijom, Kazahstanom, Meksikom…).

Na poslednjem sastanku OPEK+ dogovoreno je da se ranije dogovorena količina povećanja od 400.000 barela dnevno poveća na samo 430.000.

Zemlje izvoznice ne žele da se tržište zatrpa ovim prirodno ograničenim resursom i time obori cena i njihova zarada, samo da bi se dodatno naštetilo Rusiji koja finansijski veoma zavisi od izvoza energenata.

Ponuda nafte u svetu svakako nije izjednačena sa potražnjom ali „crnog zlata“ realno na tržištu ima ali se zbog problema sa transportom tokom kovida pa zapadnog bojkota ruske nafte zbog Ukrajine, sitaucija zakomplikovala.

Irak oko 90 odsto prihoda ostvaruje prodajom nafte a tek je četvrti na listi najvećih svetskih izvoznika.

Mnogo više od njega izvoze, i zarađuju, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Rusija i Kuvajt.

Prema podacima za regularnu (pretpandemijsku) 2019. godinu zvanične statistike Ujedinjenih nacija, UAE su imali izvoz od 176 milijardi dolara, odnosno 16,13 odsto globalnog izvoza nafte, Saudijska Arabija 11,54 odsto, a Rusija 10,53 odsto (115 milijardi dolara). Kuvajt ima 7,55 odsto, Irak 6,34 a Kanada 6,25 odto tržišta.

SAD su tek sedme sa izvozom od 5,71 odsto a listu od prvih 10 zemalja koje zajedno daju tri četvrtine svetsko nafte na tržištu, dopunjavaju Nigerija (3,5 odsto), Meksiko (3,4 odsto) i Norveška (2,5 odsto).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike