Uznemirujuće vesti za Austrijance: Skladišta puna gasa, ali nije „naš“

06.10.2022

07:33

0

Samo polovina uskladištenog gasa u vlasništvu je Austrije i njenih firmi, upozorava stručnjak

Uznemirujuće vesti za Austrijance: Skladišta puna gasa, ali nije „naš“
gas - Copyright AP Photo/Sergei Grits, File

Direktor najveće kompanije za skladištenje energije u Austriji, RAG, Markus Mitereger upozorio je da samo polovina gasa uskladištenog u velikim rezervoarima u Austriji pripada toj zemlji i kaže da će, kada je reč o količinama gasa, "biti tesno" proći kroz zimu.

On očekuje da će do kraja meseca popunjenost austrijskih skladišta dostići nivo od 85 odsto, ali je problem što nije sav taj gas na raspolaganju Austriji. U izjavi dnevniku "Oberesterajhiše nahrihten", on je rekao da, grubo procenjeno, samo polovina pripada Austriji.

Prema njegovim rečima, u austrijskom vlasništvu je 20 teravat-sati nacionalnih rezervi i oko 25 teravat-sati u skladištima operatera i kompanija.
Istovremeno naglašava da je godišnja potrošnja gasa Austrije oko 90 teravat-sati.

- Potrošnja zavisi od energetske efikasnosti i toka zime. Ali da li će biti dovoljno gasa, zasada nije jasno, jer ne znamo da li ćemo, pored uskladištenog gasa, dobijati stalno novi, kao u običnim godinama. To je bio ruski gas, koji se trenutno isporučuje samo za jednu trećinu ugovorenih količina - objasnio je Mitereger.

Naglasio je da će to biti tesno, ali sprovodivo, i dodao da je proizvodnja struje glavna tema.

Od novembra je uobičajeno da jednu trećinu struje Austrija proizvodi sama, pre svega preko hidroelektrana, jednu trećinu dobija iz gasa, a trećinu mora da uvozi.

Objasnio je da bi se moglo desiti da Austrija ove zime mora da proizvodi do dve trećine struje od gasa, jer uvoz nije osiguran.

- Da li su za to dovoljne uskladištene količine gasa, sumnjam - rekao je Mitereger.

Govoreći o ceni gasa, podvukao je da je ona u Evropi veoma visoka jer je ponuda mala.

- U SAD, gde se proizvodi gas, daleko je jeftinije - ukazao je on.

„Smrzavanje“ u bečkom prevozu

Austrijanci već moraju da štede gas. Bečki gradski prevoznik "Viner Linien" (Wiener Linien) na energetsku krizu reaguje donošenjem paketa mera, a jedna od mera je i smanjenje temperature u metrou i tramvajima za dva stepena. Do sada je temperatura u vozilima gradskog prevoza bila 20 stepeni, a sada će temperatura biti 18 stepeni. Biće ugašeno osvetljenje simbola gradskog prevoznika, a i umetnička dela u stanicama neće više biti posebno osvetljena. Planirana je i optimizacija postrojenja za provetravanje, a grejanje na gas biće sukcesivno zamenjeno postrojenjima koja koriste obnovljive izvore energije.

Kako će se dalje razvijati cena gasa, kaže, teško je predvideti.

- Pitanje je koliko će se Vladimir Putin održati. Mnogi diktatori su pali. Čim on padne, gas će se ponovo pojaviti, izuzev preko "Severnog toka" - objasnio je Mitereger.

Upitan ko bi mogao stajati iza sabotaže "Severnog toka 1", kazao je da gotovo svako ima motiv, kao u romanu Agate Kristi.

- Amerikancima je super, jer mogu dugoročno da nam prodaju gas. Poljska ima gasovod kroz svoju zemlju, a Ukrajina živi od naplate tranzita. Rusija se može pozvati na višu silu, i insistira na obavezu preuzimanja gasa - objasnio je on.

Evropa bez ruskog gasa nije konkurentna

Da je Amerikancima gas jeftin, a da će Evroljanima biti skup i ubuduće, smatra i nekadašnja ministarka spoljnih poslova Austrije Karin Knajsel.

- Nemačka i Evropa bez ruskog gasa više nisu konkurentne - ocenila je ona u autorskom tekstu u ruskom listu "Vedomosti".

Karin Knajsel, osvedočeni rusofil, ponovo je time izazvala buru u austrijskoj javnosti.

Ona je prognozira teško stanje po evropsku industriju bez ruskog gasa.

- Nemačka i Evropa bez ruskog gasa više nisu konkurentne. Vladimir Putin je evropskim zemljama nudio ''besplatne isporuke gasa'', pod uslovom da se strane kompanije nasele u Rusiju - tvrdi ona u svom tekstu.

To je, smatra, posebno interesantno za srednja preduzeća, nezavisno od sankcija.

Kako prenose austrijski mediji, ona je do maja bila u Nadzornom odboru "Rosnjefta" i morala je tu funkciju da napusti nakon ogromnog pritiska Zapada.

Zbog velikog pritiska kojem je bila izložena u Austriji zbog svog blagonaklonog stava prema Rusiji, a poznato je da je na njenu svadbu, dok je bila ministarka, doputovao u Austriju Vladimir Putin lično, ona je, kako tvrdi, bila prinuđena da se odseli u Liban.

U avgustu je privukla pažnju javnosti time što je na Tviteru okačila karikaturu na kojoj se vidi delegacija EU kao "siromašni građanin" koja moli Putina 2023. za pomoć.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike