Evropska unija odobrila: Rusi mogu da kupe pančevačku Petrohemiju

20.09.2022

11:02

1

Evropska komisija je odobrila, u skladu sa Uredbom o spajanju, pripajanje „Petrohemije Pančevo“ („HIPP“) Naftnoj industriji Srbije (NIS)

Evropska unija odobrila: Rusi mogu da kupe pančevačku Petrohemiju
rafinerija pančevo (5) - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

U saopštenju Evropske komisije se objašnjava da je „HIPP“ petrohemijska kompanija aktivna u proizvodnji i distribuciji proizvoda kao što su etilen, polietilen i sintetička guma, a da je „NIS“ energetska kompanija.

Evropska komisija je zaključila da predloženo spajanje ne bi izazvalo probleme u vezi konkurentnosti tržišta s obzirom na umerenu kombinovanu tržišnu poziciju kompanija koja je rezultat predložene transakcije.

Namera je analizirana u okviru pojednostavljenog postupka revizije spajanja, dodaje se u saopštenju.

„NIS“ se jedini zainteresovao, uz veliko insistiranje iz državnog vrha Srbije, za preuzimanje „Petrohemije“ koja iako pravi tražene i danas veoma skupe proizvode ima velikih finansijskih problema zaostalih iz ranijih decenija.

Dogovor je postignut krajem 2021. godine. Spajanje ova dva subjekta je i tehnološki jedino logično rešenje jer dva pogona „Petrohemija“ i „Rafinerija Pančevo“ su i fizički spojeni cevovodima kojima razmenjuju svoje proizvode.

Prodaja pančevačke „HIP Petrohemije“ sačuvan je posao za oko 1.100 radnika i zaustavljeno trošenje sredstava iz budžeta zbog gubitaka koje je imala ta kompanija, istakla je nakon postizanja dogovora ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Država je preuzela dokapitalizaciju „Petrohemije“, deo duga prema poveriocima (državi) je otpisan a „NIS“, prema ugovoru, mora da uloži 150 miliona evra u narednih šest godina u izgradnju fabrike za proizvodnju polipropilena.

Godišnja proizvodnja „Petrohemije“ bi trebalo da bude oko 140.000 tona a Rusi su pominjali da bi to moglo biti i oko 200.000 tona godišnje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike