Petrohemija dobija kupca za deset dana? Pregovori počeli u dobroj veri

20.10.2021

12:33

0

Rusko-srpska „Naftna industrija Srbije“ započela je pregovore sa dražavom o preuzimanju pančevačke „Petrohemije“ koji će trajati narednih desetak dana

Petrohemija dobija kupca za deset dana? Pregovori počeli u dobroj veri
Copyright Foto: Pixabay/tasukaran

Državni sekretar u Ministarstvu privrede, Dragan Stevanović, izjavio je danas da su i zvanično započeti pregovori sa „NIS“ za preuzimanje pančevačke Petrohemije, a da je NIS u svojoj ponudi već prihvatio predviđene stavke u ugovoru o strateškom partnerstvu.

- Mi smo na početku tog  procesa pregovora sa jedinim potencijalnim investitorom, odnosno strateškim partnerom, koji se javio u postupku privatizacije. Vlada je prethodne nedelje donela odgovarajuće odluke i sa jučerašnjim danom mi smo i zvanično počeli pregovore sa NIS-om kao potencijalnim strateškim partnerom - rekao je Stevanović gostujući na TV „Tanjug“.

Biće to ok

On je izrazio očekivanje da će uspešno biti rešeno i pitanje pančevačke Petrohemije. Napomenuo je da je još „rano da govori o ishodu, ali da očekuje da sve bude kako treba“.

- Važno je da je strateški partner prihvatio stavke u ugovoru o strateškom partnerstvu, koje neće moći da se menjaju. NIS ih je prihvatio već u svojoj ponudi, a to je da će u narednih šest godina investirati 150 miliona evra u postrojenje Petrohemije, da će izgraditi fabriku za proizvodnju polipropilena kapaciteta od najmanje 140.000 tona godišnje i da će optimalan broj radnika biti zadržan u Petrohemija - rekao je Stevanović.

Dodao je da to obećava izvesnost za radnike, kao i da su trenutne okolnosti na tržištu naklonjene Petrohemiji.

Predmet javnog poziva bio je izbor strateškog investitora koji novčanom dokapitalizacijom "Petrohemije" u iznosu od 150 miliona evra postaje vlasnik najviše 90 odsto udela.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike