Dogovoreno: Rusi preuzimaju Petrohemiju Pančevo

24.11.2021

09:59

0

Velika fabrika i večiti gubitaš, pančevačka Petrohemija uskoro dobija novog ali očekivanog vlasnika

Dogovoreno: Rusi preuzimaju Petrohemiju Pančevo
rafinerija pančevo (6) - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Novi vlasnik pančevačke „HIP Petrohemije“ biće rusko-srpska Naftna industrija Srbije. „Dolazak“ dugo očekivanog i priželjkivanog kupca najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na današnjoj konferenciji za štampu.

- To je velika i važna vest za radnike Petrohemije - rekao je Vučić pred sutrašnji susret sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u okviru kog će razgovori o energetici imati značajno mesto.

Vučić je rekao da konačno Petrohemija neće zavisiti od konjukture, tako da, na primer, dve godine sve bude dobro kao sada, pa onda tri godine da bude katastrofa.

- Sve zavisi od primarnog benzina. Petrohemija koristi primarni benzin 90 odsto, a 10 odsto u troškovima poslovanja je cena gasa, i jedini sa kojima smo mogli da suštinski napravimo ovakav sporazum su Rusi - naveo je Vučić.

Kaže da je taj dogovor sa Rusima napravljen posle mnogo godina i muka, a da je lično učestvovao u rešavanju pitanja Petrohemije još od 2014. godine.

Logično i prosperitetno

Kupovina Petrohemije za NIS je logičan potez. NIS je manjinski vlasnik, a ta fabrika je i fizički, cevima, odnosno produktovodima, vezana za NIS-ovu Rafineriju nafte Pančevo.

Sav benzin koji stiže kao sirovina Petrohemiji je „ruski“, kao i gas ("Gaspromov", većinskog vlasnika NIS-a), koji se koristi kao energent u proizvodnji.

Država Srbija je raspisala javni poziv u septembru za dokapitalizaciju sa iznosom od 150 miliona evra. Za taj novac se budućem vlasnik nudilo 90 odsto udela u kompaniji.

Dosadašnji pregovori sa Rusima, koji su povremeno pokretani u poslednjim decenijama, nisu uspeli jer je Petrohemija opterećana starim dugovima, koji će sada verovatni biti "brisani".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike