„Prodaja Petrohemije dobro urađen posao“

28.12.2021

09:13

0

Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je danas da je, prodajom Petrohemije rusko-srpskoj kompaniji NIS sačuvana radna mesta i olakšano budžetu zemlje

„Prodaja Petrohemije dobro urađen posao“
Copyright Foto: Pixabay/tasukaran

Prodaja pančevačke „HIP Petrohemije“ sačuvan je posao za oko 1.100 radnika i zaustavljeno trošenje sredstava iz budžeta zbog gubitaka koje je imala ta kompanija, istakla je Ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Ona je istakla da se o privatizaciji „Petrohemije“ govorilo dugo, kao i da je ta kompanija poslednjih nekoliko godina imala velike probleme i poslovno i finansijski.

- Mislim da smo prodajom Petrohemije odradili dobar posao – ocenila je Atanasković gostujući za TV Prva.
Ukazala je da je Petrohemija, zbog lošeg poslovanja i bombardovanja 1999. godine bila u velikim problemima i dodala da je 2017. godine pripremila plan da izbegne bankrot.

- Država je to preuzela na sebe, odradila je veliki posao. Deo je odrađen dokapitalizacijom u „Petrohemiji“, deo je otpisan prema poveriocima i firma je „stavljena na noge“, da može da radi stabilno i to je nama dalo elemenata da uđemo u strateško partnerstvo sa NIS-om - rekla je Atanasković.

Ističe da je „Petrohemija“ štetila budžetu Srbije, jer je njeno loše poslovanje plaćalo celo stanovništvo. NIS, prema Ugovoru, u obavezi da uloži 150 miliona evra u narednih šest godina u izgradnju fabrike za proizvodnju polipropilena.

Godišnja proizvodnja „Petrohemije“ bi trebalo da bude oko 140.000 tona a, navodi ministarka, Rusi sui pominjali da bi to moglo biti i oko 200.000 tona godišnje.

Na pitanje da li je procena od 150 milona evra za dokapitalizaciju bila dobra, s obzirom na tvrdnje pojedinih iz sindikata te kompanije da je njena cena 230 miliona evra, Atanasković odgovara da je procena vrednosti pred potpisivanje ugovora sa Rusima bila 129 miliona evra.

- Dokapitalizacija u iznosu od 150 miliona evra je odlična i zadovoljava da se napravi fabrika koja će dalje raditi i zapošljavati naše ljude i to će nešto što će donositi porast BDP-a Srbiji, kao i porez u budžet - navela je Atanasković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike