Plata iznad proseka: Evo kako Nemci u Srbiji rešavaju manjak radnika

14.09.2022

17:45

0

Autor: S. G.

Kako se nemačke kompanije koje posluju u našoj zemlji bore sa deficitom radne snage

Plata iznad proseka: Evo kako Nemci u Srbiji rešavaju manjak radnika
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Manjak radne snage postaje sve veći problem u čitavom svetu, pa i u Srbiji. Deficit radnika u određenim granama sve se više povećava, što dovodi do problema u proizvodnji i u drugim delatnostima.

Svaka firma se na svoj način bori sa tim problem, a evo kako na to reaguju i šta čine da reše ovaj problem nemačke kompanije koje posluju u Srbiji.

Najviše fale kvalifikovani radnici

Naime, u Nemačko-srpskoj privrednoj komori (AHK) u istraživanju koje su među svojim članicama sproveli u martu i aprilu, kao jedan od nedostataka privrednog ambijenta navode i deficit radne snage.

Prema rečima direktora AHK, Aleksandera Markusa, tu je poseban problem manjak kvalifikovane radne snage. Zbog toga su, kako navodi, u anketi postavili pitanje nemačkim kompanijama kako se bore s tim i koje su mere preduzeli da bi rešili ovaj problem.

Najveći broj nemačkih kompanija koje rade u Srbiji, 25 odsto, naveo je da su zbog toga povećale investiranje i obim internih obuka u svojoj firmi. Na drugom mestu je povećanje plata i to iznad proseka na tržištu, za šta se odlučilo 16 odsto kompanija.

Da bi se izborili sa manjkom radnika, oko 15 odsto nemačkih kompanija proširiće opseg poslova koji podrazumevaju bonuse i više će razvijati kapacitete digitalizacije. Rešenje za deficit radne snage 13 odsto firmi vidi u jačanju saradnje sa obrazovnim institucijama, a četiri odsto kompanija u većem angažovanju privremene radne snage.

Ključno i dualno obrazovanje

Kako je naglasio Aleksander Markus, AHK je osnovala i posebnu grupu za razvoj dualnog obrazovanja koje predstavlja centralni cilj Komore u pospešivanju poslovanja nemačkih firmi u Srbiji. Na čelu radnog odbora za dualno obrazovanje je predsednik Nemačko-srpske privredne komore Milan Grujić.

Profimedia
 

- Članovi komore su odlučni da daju doprinos kontinuiranoj kvalifikaciji mladih kako bi ostali u Srbiji, a ne da odlaze u zemlje EU. Zalažemo se da se što manje radne snage iseli u inostranstvo - istakao je Markus.

On je najavio i manifestaciju "AHK Road Show" kojom će tokom septembra i oktobra u nekoliko ključnih gradova Srbije AHK pokazati najbolje primere nemačkih preduzeća koja su uključena u dualno obrazovanje.

Zadovoljni poslovanjem

Inače, čak 95 odsto nemačkih kompanija koje posluju u Srbiji i članice su Nemačko-srpske privredne komore (AHK), a koje su učestvovale u anketi o privrednom ambijentu u našoj zemlji, ponovo bi investiralo u Srbiji.

- To je najbolji rezultat do sada. Veliki broj nemačkih preduzeća u ovom trenutku traga za novim dobavljačima, a zemlje Zapadnog Balkana svakako stoje u fokusu potencijalnih nemačkih investitora – naglasio je Markus.

Kako su sumirali rezultate ankete u AHK u kojoj je učestvovalo više od 100 kompanija, uprkos posledicama pandemije, kao i sukoba u Ukrajini, polovina anketiranih, 52 odsto, svoje poslovanje u Srbiji ocenjuje dobrim, a samo jedan odsto nedovoljno dobrim. I prognoze poslovanja za 2022. godinu, kako navode, sadrže optimizam u odnosu na period od pre tri godine jer samo 10 odsto anketiranih strahuje od pogoršanja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike