Nemačkoj zbog manjka radnika potrebno 400.000 imigranata godišnje

25.08.2021

07:45 >> 10:12

0

Jedan od načina da reši problem je da obuči nekvalifikovanu radnu snagu

Nemačkoj zbog manjka radnika potrebno 400.000 imigranata godišnje
Copyright Proizvdonja, Foto: Pixabay/ jotoler

Predsednik Nemačke agencije za zapošljavanje Detlef Šele uputio je hitan apel vladi u Berlinu u kojem je upozorio da je toj zemji zbog nedostatka radne snage potrebno 400.000 imigranata godišnje, što je mnogo više nego proteklih godina.

– Kao rezultat demografskog razvoja, broj potencijalno radno sposobnog stanovništva u ovoj godini će se smanjiti za 150.000. Narednih godina će biti mnogo dramatičnije – poručio je Šele za “Zidojče cajtung”.

Prema njegovim rečima, Nemačka bi problem mogla da reši ako obuči nekvalfikovanu radnu snagu i ako onima koji rade skraćeno radno vreme, a to u stvari ne žele, dozvoli da im radno vreme traje duže, ali pre svega ako dovede radnu snagu iz inostranstva.

– Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od negovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima – rekao je šef Agencije za zapošljavanje, prenosi Dojče vele.

Pročitajte još

Šele poslednjih dana konstantno ukazuje na lošu situaciju u obučavanju radne snage.

– Mnogi koji se obučavaju i poslodavci jednostavno se ne pronalaze – kaže Šele.

Upozorava da se taj trend sve više pogoršava, tako da je čak 31 odsto ljudi koji su se prijavili za obuku do sada bez radnog mesta, dok je istovremeno, 40 procenata mesta za obuku nepopunjeno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike