Naftu ćemo dobijati, kao i dosad, iz Iraka ali struju moramo da prištedimo

12.09.2022

09:54

0

Neće biti problema da dopremanjem nafte preko Janafa i posle 1. novembra ali struja će biti skupa i mora da se štedi, ponavlja ministarka energetike Zorana Mihajlović

Naftu ćemo dobijati, kao i dosad, iz Iraka ali struju moramo da prištedimo
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Srbija obezbedila zamenu za deo nafte koju smo dobijali a poreklom je iz Rusije, a koja od 1. novembra neće moći da uvozimo preko naftovoda Janaf zbog šestog paketa sankcija EU prema toj zemlji, kažu iz Ministarstva energetike.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana MIhajlović kaže da problema neće biti jer ni dosad, u regularnim okolnostima, nismo kupovali mnogo ruske nafte.

- Mi od 1. novembra nećemo više uvoziti rusku naftu, ali ćemo imati, pre svega, naftu iz Kirkuka u Iraku, imaćemo našu naftu, jer NIS ima 20 odsto srpske nafte, i ostalo će biti iranska ili neka druga nafta - izjavila je ona za Tanjug.

Ona je dodala da je 2021. godine u strukturi našeg uvoza bilo samo 25 odsto ruske nafte (koja se inače kupuje od veletrgovaca a ne uvozi direktno od „Gasproma“ iz Rusije), 20 odsto je činila nafta proizvedena u Srbiji, a ostatak je bila iračka “Kirkuk nafta” (trgovačka luka gde se prodaje nafta sa Bliskog istoka).  Ove godine je sitaucija bila nešto drugačija, ali to je privremeno.

- Kada je počeo rat u Ukrajini, od kraja marta, ruska nafta je bila prilično jeftina i NIS je više uvozio nju, tako da je u strukturi bilo 55 odsto ruske nafte. Oni već rade na tome, tu ne vidimo neki problem, prave se dogovori i ugovori, tako da ćemo mi svakako koristiti nerusku naftu, onako kako je predviđeno šestim paketom sankcija EU" - navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da za sada neće biti problema ni sa preradom nafte, zbog činjnice da Rusi imaju većinsko vlasništvo nad NIS-om i Rafinerijom nafte u Pančevu.

Nema poskupljenja struje ali ima stimulacija za štednju

Što se tiče struje, ministraka energetike kaže da neće biti novih poskupljenja niti restrikcija. Dodala je da su neke lokalne samouprave već počele da prave planove uštede električne energije, a efekat uštede domaćinstava će biti vidljiv kada stupe na snagu stimulativne mere za štednju struje.

- Što se tiče domaćinstava, tek ćemo videti kada stupe na snagu stimulacije koje nisu male, jer ako uštedite 10 do 20 odsto vaša stimulacija je 10 odsto niži račun, od 20 do 30 odsto uštede je 20 odsto, a više od 30 odsto uštede je 30 odsto niži račun. To će sigurno da podstakne domaćinstva da počnu da štede - izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da restrtikcija neće biti, ali da država apaluje na štednju struje zbog troškova koje ima za uvoz. Navela je da Srbija, zbog problema u svom elektroenegetskom sektoru, uvozi od četiri do 11 odsto svojih potreba, ali je upozorila da će potrošnja i uvoz da porastu u slučaju hladne zime na 15 do 25 odsto domaće potrošnje i to u uslovima kada nije moguće proceniti po kojoj ceni.

- Prve naše procene su bile da ćemo samo na struju do početka marta da damo 2,2 milijarde, pa su nove procene, kad je struja krenula na 700 evra za megavat čas, bile preko tri milijarde. Niko ne može da zna hoće li cena da bude 500, 700 ili 1.500 evra - naglasila je MIhajlovićeva.

Izrazila je bojazan da će takvo stanje na evropskom tržištu da potraje i upozorila da se naredne godine cena struje neće vratiti na 50 evra, već da će cele naredne godine biti visoka, zbog čega bi uspeh štednje imao fanstastičan finansijski efekat za Srbiju.

- Razgovaramo sa Azerbejdžanom da pokusamo da nabavimo određenu količinu električne energije koja će dolaziti redovno sve do kraja zimske sezone. Čekamo ovih dana odgovor i verujem da ćemo uspeti. Verujem takođe da su EPS i “Elektromreža” razogovarali sa mađarskom stranom, gledamo na sve strane gde možemo da obezbedimo dugoročnije ugovore, da ne zavisimo od dnevne cene električne energije i to će takođe uticati na to da manje novca dajemo na uvoz - rekla je Mihajlovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike