Ministarstvo energetike: Ruska nafta ne može Janafom, ali sva druga može

05.06.2022

09:48

0

Autor: 24sedam

Naftna industrija Srbije će morati da se snađe sa naftom koja nije iz Rusije, kao i sa cenom koja ponovo prelazi 120 dolara za barel

Ministarstvo energetike: Ruska nafta ne može Janafom, ali sva druga može
Ilustracija - Copyright Pixabay

Naftna industrija Srbije (NIS) neće moći da se snabdeva ruskom sirovom naftom preko Jadranskog naftovoda (Janaf), nakon novog paketa sankcija Evropske unije prema Rusiji, rečeno je danas iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Iz Ministarstva kažu da "čine sve da se obezbedi sigurno snabdevanje", nakon šestog paketa sankcija EU Rusiji, kojim je uveden i embargo na morsko dopremanje ruske nafte u EU, a samim tim i u Srbiju kao kandidata za članstvo.

NIS se snabdeva sirovom naftom uglavnom preko Jadranskog naftovoda, u koji nafta ulazi iz tankera koji uplove u luku Omišalj u Hrvatskoj.

Međutim, to ne bi trebalo da bude nepremostiva prepreka jer istim naftovodom, ističu iz Ministarstva, može da se do rafinerije u Pančevu dopremi bilo koja druga nafta koja odgovara preradi.

NIS ionako već godinama kupuje naftu ne direktno od sopstvenog većinskog vlasnika, „Gaspromnjefta“, nego preko tendera od globalnih trgovaca. Međutim, veći problem je  što ne odgovara svaka nafta sistemu prerade u Pančevu, koji jeste savremen ali je, kao i svaka druga rafinerija u svetu, „baždaren“ na određeni tip nafte i svaki prelazak na drugu zahteva konverziju koja je manje profitabilna ili zahteva investicije u dodatnu opremu.

Iz Ministarstva dodaju da je u narednom periodu, pored rešavanja pitanja trenutnog snabdevanja, u fokusu pažnje i povećanje zaliha sirove nafte, „koje bi uz stabilne rezerve naftnih derivata dale dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu".

A poremećaji se očekuju jer će i druge evropske zemlje sada tražiti alternativu kako ruskoj sirovoj nafti tako i derivatima, čiji je takođe značajan deo Rusija izvozila u EU.

Brent ponovo preko 120 dolara

Posle kratkotrajnog predaha, izazvanog vestima da će Saudijska Arabija "uskočiti umesto Rusa" ako nafte ponestane na tržištu kao i što su članice OPEK+ povećale ranije dogovoreno uvečanje proizvodnje od 430.000 barelna dnevno na 648.000 barela, cena nafte je ponovo uzletela na berzi.

Na trgovanju na zapadnim berzama u petak je završila na 120 dolara, a potom je na tržiuštu Azije danas preskočila 121 dolar.

Screenshot: Bloomberg
 
Screenshot: Bloomberg
 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike