Uskoro i po srpskim gradovima: Vozila na struju koja ćemo svi koristiti (FOTO/VIDEO)

10.09.2022

06:12

0

Električni automobili su zbog visoke cene i dalje samo pusti san prosečnog stanovnika u Srbiji ali to ne znači da se oni neće voziti na struju. Kako bi uskoro mogli i kako e-autobusi prave struju, 24sedam se raspitao na EV Days u Novom Sadu

Uskoro i po srpskim gradovima: Vozila na struju koja ćemo svi koristiti (FOTO/VIDEO)
autobus1 - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Vožnja „na struju“ je poseban doživljaj, bar tako je opisuju svi oni koji su imali prilike da se voze u električnom automobilu. Međutim, kako su oni i dalje mnogo skuplji nego automobili sa  motorom na benzin ili dizel velika je verovatnoća da će jedino vozilo na struju u koji kroči „običan“ stanovnik Srbije biti – električni autobus.

A da električni autobusi, koji se već neko vreme najavljuju u srpskim gradovima koji imaju javni gradski prevoz, zaista i dolaze, uverila se ekipa 24sedam na sajmu i konferenciji „Electric Vehicle Days“ (EV Days) u Novom Sadu.

- Konačno smo uspeli da obezbedimo da električni autobusi dođu i kod nas. Za sada imamo samo jedan registrovan i dva u proceduri, ali uskoro bi na srpskim ulicama moglo da ih bude mnogo – kaže za 24sedam Snežana Stejić, direktorka „Euhybrid“.

Ova beogradska firma koja se bavi trgovinom električnim i hibridnim vozilima generalni je distributer turske fabrike vozila „Bozankaj“. Šta sve može električni autobus i po čemu je mnogo bolji od klasičnog predstavila je na Novosadskom sajmu.

- Prednosti su mnogostruke. Ušteda kod električnih autobusa je velika u odnosu na benzin ili dizel kao pogonsko gorivo, po ekološkim aspektima te dve tehnologije ne mogu ni da se mere a vožnja električnim autobusima je veoma prijatna jer nema buke – objašnjava nam Stejić.

Električni autobusi nisu potpuna novina za građane Srbije jer oni koji su se vozili gradskim prevozom u Beogradu mogli su da koriste i vozila na liniji „Eko“, gde se već decenijama koriste električni autobus kao deo studije o elektromobilnosti.

Građanima je ovih dana postao „poznat“ konkretno i ovaj autobus „Euhybrid-a“, jer je to autobus koji je dočekao na beogradskom aerodromu predsednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana, kada je ove nedelje bio u poseti Srbiji.

- Ovo jeste autobus na struju ali se bitno razlikuje od onog koji je u javnom prevozu Beograda. Naš ima baterije koje se pune kao kod električnog automobila, pa nema potrebe za čestim punjačkim stanicama. Sa jednim punjenjem baterije od četiri sata autobus može da prevali 250 do 350 kilometara, zavisno od vožnje i terena – napominje Stejić.

Kako autobus „pravi struju“

Razlika od 100 kilometar nije mala a koliko će se „izvući“ iz jednog punjenja baterije zavisi pre svega od – vozača, objašnjava nam Luka Petrović, autoelektroničar u „Euhybrid-u“.

- Električni autobusi, kao i automobili, poseduju moć rekuperacije, odnosno vraćanja dela električne struje u sistem pri kočenju. To znači da vozač koji zna kada i kako treba da „doda gas“, kada da uspori "retarderom" a kada bi trebalo da koristi kočnicu može da uštedi 20 odsto struje. Zbog toga svi vozači klijenata koji budu kupili naše autobuse moraju da prođu i dodatnu obuku kod nas – objašnjava Petrović.

24sedam/Nenad Vujanović
EV Days 2020 u Novom Sadu

 

Električni autobusi, kao i e-automobili, jesu „u startu“ skuplji nego klasični, ali se tokom eksploatacije ta razlika brzo preokrene u njihovu korist. Investicija se kroz jeftinije „gorivo“ i manje troškove održavanja, i što se tiče delova i što se tiče ljudskog rada u servisu,  isplati već nakon pet godina.

Ekološka prednost je svima odmah jasna ali to nisu jedine pogodnosti koje pružaju električni autobusi.

- Vožnja je putnicima mnogo prijatnija. Električni autobusi nemaju motor na jednom mestu koji pravi buku i vibracije, veoma su tihi i vožnja teče glatko. Uz to su i bezbedni pošto se baterije konkretno na ovom tipu autobusa nalaze ugrađene u krov. U slučaju neke vanredne situacije, putnici brzo i bezbedno mogu da napuste vozilo, što nije slučaj kod nekih drugih modela sa baterijama u podu ili sa strane – zaključuje Luka Petrović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike