S Turcima trgovina 2,5 milijarde a biće još više: U Beogradu 110 biznismena doletelo na Srpsko-turski biznis forum

07.09.2022

12:23

0

Gotovo 500 privrednika iz oko 330 kompanija iz Srbije i Turske, prisustvuije dans otvorenom Srpsko-turskom biznis forumu u glavnom gradu Srbije

S Turcima trgovina 2,5 milijarde a biće još više: U Beogradu 110 biznismena doletelo na Srpsko-turski biznis forum
Erdogan Vučić Tanjug-Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

U Beogradu je danas otvoren Srpsko-turski biznis forum, na koji su stigle delegaicje privrednika iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike…

Brojna poslovna delegacija iz Turske je stigla u okviru posete predsednika te zemlje, Redžepa Tajipa Erdogana, Srbiji.

Na forumu, u Palati Srbija, predstavlja se više od 230 domaćih kompanija i oko 390 privrednika, dokje  iz Turske došlo skoro 110 privrednika iz 89 firmi, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije.

Forum su nakon političkih bilateralnih sastanaka dve delegacije otvorli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i turski predsednik Erdogan.

- Odnose Srbije i Turske podigli smo na najviši nivo u modernoj istoriji naših zemalja, a trgovinsku razmenu podigli na gotovo 2,5 milijardi. I biće još više. Turske kompanije u Srbiji već zapošljavaju skoro 10.000 ljudi. S Turskom sarađujemo u ekonomiji a zamolili smo da pomognu i da ove zime imamo dovoljno struje  – istakao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da postoji veliki potencijal za saradnju u sektoru odbrane i namenske industrije, ali i širom privatnog sektora.

- Tamo gde još nismo postigli sve rezultate, na primer, u državnom sektoru i samo u sektoru odbrane i namenske industrije imamo mnogo toga što možemo zajednički da uradimo. I kod privatnih kompanija da napravimo ozbiljnije profite, koji će značiti i boljitak za obe države - istakao je Vučić.

Zaštićena ulaganja

Vlade Srbije i Turske zaključile su danas Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja koji je poruka ulagačima da je Srbija sigurno mesto za ulaganje, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Dokument su potpisali ministarka privrede Anđelka Atanasković i turski ministar za industriju i tehnologiju Mustafa Varank u prisustvu predsednika Vučića i Erdogana.

Predsednik Turske istakao je danas da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, a da je jaka ekonomija potrebna za prosperitet i stabilnost i dodao da je primetio da sa obe strane postoji volja da se poboljšaju i poslovni odnosi između Srbije i Turske.

Erdogan je dodao da se nikada ne može reći da je dostignut dovoljan nivo saradnje kada je reč o privrednoj saradnji Srbije i Turske.

- U Srbiji imamo i velike investicije turskih kompanija koje stvaraju radna mesta i to se eksponencijalno razvija na svakodnevnom nivou. Do sada su turski investitori uložili 400 miliona dolara u Srbiju, a trenutno je 3.300 turskih kompanija u Srbiji, sa 21 fabrikom. Obim posla je 840 miliona evra, radimo i važne projekte kao što su aerodromi, putevi… - istakao je Erdogan.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Prema njegovim rečima, potencijal za poboljšanje saradnje postoji i u oblastima zdravstva, energetike, IT sektoru ali i u turizmu.

- Brojevi u bilateralnom turizmu rastu i očekujemo da će broj turista iz Srbije u Turskoj ove godine dostići rekord i biti veći od 300.000, a predviđamo da će iz Turske 150.000 ljudi posetiti Srbiju – kazao je turski predsednik koji treći put za pet godina dovodi u Beograd najvišu privrednu i političku delegaciju.

Prošle godine "plus 35" a ove...

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Turske u prvoj polovini godine iznosila je 1,2 milijarde evra, što je povećanje od 51,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Bojan Stanić iz PKS kaže da je izvoz bio vredan 183 miliona evra, što je povećanje od 36 odsto u odnosu na isti period 2021, a uvoz je dostigao 1,04 milijarde evra i beleži povećanje od 67 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom je bila 17,6 odsto, dodao je Stanić.

Dve zemlje su u 2021. realizovale spoljnotrgovinsku razmenu u robi sa Turskom u vrednosti 1,73 milijarde evra.

- To je u odnosu na 2020. godinu povećanje za oko 35 odsto - rekao je Stanić Tanjugu.

Izvoz je u 2021. iznosio 289,7 miliona evra ,što je bilo smanjenje od 8,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a uvoz je dostigao iznos od 1,44 milijarde evra ili za 43,8 odsto.

Turska se našla na 23. mestu na listi zemalja u koje Srbija izvozi. Kada je reč o uvozu u Srbiju, Turska zauzima peto mesto sa udelom od 4,9 odsto u ukupnom srpskom uvozu.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike