Turci ne brinu o recesiji: Oborena kamata uprkos inflaciji od 80 odsto

19.08.2022

09:28

0

Turska centralna banka iznenadila je investitore smanjivši referentnu kamatnu stopu za 100 baznih poena

Turci ne brinu o recesiji: Oborena kamata uprkos inflaciji od 80 odsto
Pixabay

Do dodatnog smanjenja referentne kamatne stope došlo je uprkos inflaciji u Turskoj koja je blizu 80 posto.

Ključna kamata, koja je iznosila 14 procenata u poslednjih sedam meseci, smanjena je na 13 odsto, i time je zaduživanje u zemlji postalo jeftinije.

Ovo smanjenje je potpuno suprotno onome što rade centralne banke širom sveta kako bi ukrotile inflaciju, izveštava CNBC.

Analitičari i investitori nisu očekivali promenu stope, tako da je odluka turske centralne banke iznenadila tržište.

Prema podacima Rojtersa, glavni indeks Istanbulske berze BIST je, neposredno posle objave odluke u četvrtak, pao je za 0,8 posto, ali se zatim oporavio i završio u pozitivnoj teritoriji s rastom od 0,2 procenta

Turska lira je takođe negativno reagovala na smanjenje ključne stope, potonuvši za 0,9 odsto prema dolaru. Trgovala se na nivou nešto višem od 18,1 lira za dolar.

Lira je od početka ove godine do sada izgubila 26 posto vrednosti u odnosu na dolar, a u poslednjih pet godina je pala za 80 procenata prema američkoj valuti.

Turska centralna banka je navela u saopštenju da očekuje da „počne proces dezinflacije“ ili i da postoje signali o „gubitku zamajca ekonomske aktivnosti“.

Inflacija u Turskoj je porasla u julu za 79,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na najviši nivo u poslednje 24 godine.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi