Vučić i Erdogan: Odnose Srbije i Turske podigli smo na najviši nivo u modernoj istoriji

07.09.2022

11:26

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je za nas velika privilegija kada predsednik Turske posećuje našu zemlju

Vučić i Erdogan: Odnose Srbije i Turske podigli smo na najviši nivo u modernoj istoriji
Vučić Erdogan Instangram buducnostsrbijeav - Copyright Instagram/buducnostrbijeav

Nakon sastanka u četiri oka, i potpisivanja sporazuma između Srbije i Turske, dvojica predsednika Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan obratila su se javnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je za nas velika privilegija kada predsednik Turske posećuje našu zemlju, a rezultati pokazuju da smo odnose Srbije i Turske podigli na najviši nivo u modernoj istoriji.

Instagram/buducnostrbijeav
 

 

-Trgovinsku razmenu smo podigli na dve milijarde, verujem da smo na dobrom putu da postignemo pet milijardi evra, što ste Vi predsdniče Erdogan postavili kao cilj. Ono što je važno, turske kompanije zapošljavaju u Srbiji 10.000 ljudi. Zahvalnost Vama i ono što smo uradili građani Srbije će uskoro videti. Uskoro će ljudi uživati u novom putu Novi Pazar-Tutin, to je danas moderan put, a nekada je bio "put smrti". Želim da zahvalim na efikasnosti turskim izvođačima i ideji da zajedno to uradimo. Most na Rači izgleda impresivno, očekujemo da završimo deonicu od 19,1 kilometar auto-puta te da se spojimo sa BiH i Republikom Srpskom, rekao je Vučić na početku obraćanja.  

Dodao je da su razgovarali i o situaciji u Ukrajini, o energetici.

-Zamolio sam Erdogana da nam pomogne, dobili smo saglasnost i cenu i završili sa Bugarskom sve, po pitanju nedostajuće struje. Da obezbede Srbiji azerbejdžanske struje, jer bi nam to mnogo značilo tokom zimskih meseci. Razgovarali smo o bezbednosti u regionu, integriteta BiH i poštovanja Dejstonskog sproazuma, o odnosima Srba i Bošnjaka, ali i našem trilateralnom susretu, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije istakao je da je sa predsednikom Erdoganom razgovarao i o većoj vojnoj saradnji i namenskih industrija.

-Želimo da kupimo bespilotne letelice Barjaktar, koje želi ceo svet i nadamo se da ćemo sledeće godine moći to da realizujemo. Spremni smo da platimo značajno više novca od prvobitno planiranih nekoliko desetina miliona, na nekoliko stotina evra, rekao je Vučić.

Na kraju obraćanja predsednik Srbije rekao je i da će naša privredna komora otvoriti kancelariju u Istanbulu, što će dodatno pospšeiti odnose dve zemlje.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

 

Erdogan je pozdravio sve te se zahvalio predsedniku Vučiću na iskrenom gostoprimstvu.

-Ovi razgovori su bili veoma plodni. Posvetili smo se koracima koje ćemo da preduzmemo u narednom periodu. Razmenili smo stavove o regionalnim i međunarodnim pitanjima. Protokol u vezi sa putovanjima, korišćenjem samo ličnih karata. Počevši od toga da je putovanje dostupno samo uz lične karte, biće još više turista a ove godine ih je bilo od Srbije do Turske 300.000, rekao je Erdogan. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike