Vučić zamolio Erdogana za veoma važnu stvar: Turska će pomoći Srbiji tokom zime?

07.09.2022

12:05

0

Predsednik Srbije istkao je da će ova zima biti hladna, a naredna polarna

Vučić zamolio Erdogana za veoma važnu stvar: Turska će pomoći Srbiji tokom zime?
Tan2022-9-7_13582643_0 - Copyright TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ova zima će za sve nas biti veoma hladna, a ako ste pažljivo slušali predsednika Rusije Vladimira Putina, sledeća će biti polarna za celu Evropu, istakao je predsednik Aleksandar Vučić. 

Vučić je rekao i da mu se čini da niko ne želi rešenje ukrajinskog rata.

- Plašim se da svi iščekuju poraz druge strane, a ne kompromis. Ako stvarno mislite da ćete lako vojnički da pobedite Rusiju,... Nama ostaje da se dobro spremimo za hladnu i polarnu zimu - ukazao je on.

Imao je i molbu za predsednika Turske.

 

 

- Sa Erdoganom sam razgovarao o svim važnim pitanjima, stabilnosti u regionu, koliko je važno da sačuvamo mir, a zamolio sam da nam Turska pomogne u snabdevanju električnom energijom tokom zime. Ako je moguće, jer to bi bila ogromna podrška... Zamolio sam da nam omoguće prostor za prenos azerbejdžanske struje u Srbiju, što bi nam mnogo toga olakšalo i značilo tokom zime - rekao je predsednik Srbije.

Erdogan je objasnio da su privredni i trgovinski odnosi Turske i Srbije pokretač saradnje dveju zemalja.

- Obim naše trgovinske razmene nastavio je stabilan rast uprkos pandemiji koju je korona postavila. Prošle godine, rast od 33 posto koji smo dostigli, stigli smo do oko dve milijarde dolara, a da bismo postigli naš zajednički cilj od pet milijardi dolara, smatram da ćemo da nastavimo da radimo uz istu odlučnost i mi smo to potvrdili i tokom naših bilateralnih sastanaka, a takođe i tokom sastanaka u prisustvu naših delegacije

Erdogan je na sledeći način opisao situaciju sa Rusijom i gasom:

- Rusija je prestala da isporučuje gas i cena gasa je porasla. Svi pokušavaju sada da nađu načine kako da prežive zimu. Što se ranije nisu setili toga. Rusija ima važan adut u rukama, a niko nije razmišljao ranije o tome, i sada proveravate kolike su vam zalihe. Kada imate agresivan pristup prema Rusiji ona koristi oružje koje joj je na raspolaganju.

Vučić je gostu izrazio zahvalnost što je posetio Srbiju, ističući da je to uvek velika čast i posebna privilegija za nas.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike