Sve može: Na kašičicama smanjili plastični otpad za 36 tona

16.05.2021

12:02

0

Kompanija Froneri sprovodi projekat Zero to landfill i ima cilj da do 2025. godine sav proizvodni otpad reciklira

Sve može: Na kašičicama smanjili plastični otpad za 36 tona
Copyright Steve Buissinne/Pixabay

I u izazovno vreme pandemije, fabrika sladoleda „Froneri Adriatik“ (Adriatic) iz Stare Pazove drži se svojih ciljeva u oblasti zaštite životne sredine.

Nastavlja se rad na smanjenju potrošnje vode, prošle godine za šest procenata a ove je plan još pet, ali istovremeno se radi i na smanjenju upotrebe jednokratne plastike.

Prepoznatljive plastične kašičice za sladoled sada su drvene, čime je postignuta ušteda od 18 miliona komada plastike koja završi u otpadu. Do kraja ove godine samo ovako će se količina plastičnog otpada smanjiti za 36 tona.

Sledeći korak su da se papirnim zamene plastične čaše, poklopci i ostali plastični elementi ambalaže sladoleda. U „Froneriju“ računaju da će na taj način smanjiti upotrebu plastike za preko 200 tona do kraja 2022. godine.

Pročitajte još:

Generalno, prošle godine su smanjili količinu komunalnog otpada za 20 procenata i u potpunosti reciklirali 1.450 tona otpada. U kompaniji se trenutno sprovodi projekat „Zero to landfill“, sa ciljem da se do 2025. sav proizvodni otpad reciklira stopostotno.

Kako bi se smanjila potrošnja električne energije, postavljenja je LED rasveta u celoj fabrici, koja je pre tri godine zahvaljujući investiciji od 50 miliona evra proširena i modernizovana, a ove godine potpisali su ugovor sa EPS-om da dobijaju struju iz obnovljivih izvora i da koristi samo zelenu energiju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike