Evropa drhti zbog letnje cene gasa i strahuje od zime: Šta mi možemo da uradimo da lakše prebrodimo krizu?

26.07.2022

18:15

0

U novom naletu talasa energetske krize gas je ponovo preskočio previsokih 2.000 dolara, a odmah potom skočile su i cene struje, uglja...

Evropa drhti zbog letnje cene gasa i strahuje od zime: Šta mi možemo da uradimo da lakše prebrodimo krizu?
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Ponovo smo dostigli "fantastične" nivoe cene gasa, koja je danas u novom delu "igranke“ Rusije i EU prešla na berzi u Londonu 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Najava "Gasproma“ da će prepoloviti protok gasa za Nemačku i severni deo EU preko "Severnog toka 1" zbog kvara na jednoj pumpi odmah je pokrenula novi talas poskupljenja svih energenata u Evropi.

Cena gasa se vratila na nivo na kome je bila krajem zime, u martu, a odmah su poskupeli i struja i ugalj. Na EEX berzi megavat-čas električne energije je danas koštao 175 evra, a ugalj za termoelektrane je na berzi u Roterdamu došao na 377 dolara za 1.000 tona za isporuku u avgustu. I ugalj ide na martovsku cenu do 400 dolara, iako je sredina leta, a normalna cena do 2021. godine je bila između 50 i 100 dolara.

Dogovor Unije...

Profesor Nikola Rajaković, predsednik Društva energetičara Srbije, kaže za 24sedam da niko ne zna gde će cene gasa, a time i megavata struje, "stići" do zime, i da se već sada za to treba spremiti.

- Evropska unija je danas postigla dogovor da se potrošnja gasa mora smanjiti za 15 odsto, tako da i mi moramo da delujemo brzo i odlučno. I to ne samo država, već i firme i građani. Svi moramo da budemo svesni toga da situacija nije normalna i da sve ukazuje na to da će sledeće zima da bude posebno teška – ističe Rajaković.

On napominje da nas čekaju ogromni problemi i da moramo da reagujemo danas, "kada već nismo juče“. Kaže da je najveća odgovornost na energetskim preduzećima, ali i da firme i građani moraju da daju svoj doprinos.

"Kanadska“ turbina luta Evropom

Turbina za gasovod "Severni tok 1", koja je bila povod prethodnom smanjenju gasa od 16. juna, još nije stigla u Rusiju posle remonta u Kanadi. "Simens enerdži“, koji je bio zadužen za remont, poslao je 24. jula "Gaspromu“ izvoznu licencu Kanade, zbog čijeg nedostatka turbina nije 23. jula krenula iz Nemačke za Finsku, a odatle za Rusiju.

- Sa štednjom treba početi odmah, smanjenjem potrošnje struje, recimo na klima-uređajima. Svaki kilovat-čas se u štednji za zimu broji, jer ono što uštedimo sada kada uvozimo ugalj i struju, a hidroelektrane nam nemaju dovoljno vode, nećemo morati da skupo uvezemo zimi. Štednja je svakako tačka jedan na planu spasa, a odmah potom energetska efikasnost. Ko god može i gde god može trebalo bi da stavi izolaciju za zid, zameni lošu stolariju, stavi solarne panele… To nisu prevelike investicije, a sa skupom energijom na zimu će ispasti još jeftinije - nabraja naš sagovornik.

On posebno ističe solarne panele kao jedan jednostavan način da građani i firme obezbede bar deo struje koji će im biti potreban.

Screenshot: ICE berza
Samo uzbrdo: Cena fjučersa gasa na ICE u poslednja tri meseca

- Rekao bih da je to vrlo dostupan način, na našim porodičnim krovovima, na parkinzima, bolnicama, školama, na poljoprivrednim imanjima i u fabrikama… gde god je to moguće trebalo bi to u nekoliko narednih meseci da se postavi i pusti u pogon – apeluje Rajaković.

On upozorava da se građani ne smeju osloniti na to da će neko drugi da brine o tome da imaju dovoljno struje i grejanje.

- Energetska preduzeća će morati da daju svoj maksimum da naprave što više struje do zime, ali hidrologija nam trenutno ne ide naruku, vode je u rekama malo, kao retko kada dosad, zatim poznati su problemi EPS-a, sa lošim ugljem i nepouzdanim termoelektranama... Biće teško - zaključuje Rajaković.

U Evropi se zakuvava, Amerikanci broje dolare

Ministri energetike zemalja članica EU su danas na sastanku u Briselu postigli politički dogovor o vanrednim uštedama u potrošnji gasa tokom predstojeće zime, a u svetlu mogućeg potpunog prekida isporuke ovog energenta iz Rusije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je da je neophodno da u svih 27 zemalja članica dođe do smanjenja potrošnje gasa za 15 procenata, kako bi EU "pregurala" predstojeću zimu.

Samo na gas će se davati koliko i na stanarinu

Stručnjaci predviđaju da će u Nemačkoj u proleće 2023. mesečna naknada za gas zbog poskupljenja biti jednaka ili veća od cene najma stana. U jednoj analizi istaknuto je da će porodica u Brandenburgu plaćati najam stana od 135 kvadratnih metara 550 evra, a za gas (grejanje) 700 evra. Mađarska od 1. avgusta ukida ograničenje cene gasa i struje za domaćinstva sa većom potrošnjom, pa će neki imati duplo veće račune, a neki i sedam puta veće. U Austriji očekuju da će cena gasa koja je u maju povećana za 20 do 50 odsto, do zime narasti barem još toliko.

A ta "pretnja“ prvom zimom bez ruskog gasa u EU je sve izvesnija stvarnost, jer je ruski "Gasprom“ već danas smanjio isporuke gasa Evropi preko gasovoda "Severni tok 1", iako je za sutra najavljeno da će zbog potrebe remonta jedne turbine protok nadalje biti prepolovljen.

Danas je isporučivano 27,7 miliona kilovat-sati na sat, umesto 29 miliona, a od sutra će protok biti prepolovljen na 33 miliona kubnih metara dnevno, sa sadašnjih 67 miliona kubnih metara, navela je ruska agencija Tass. Gas pravcem preko Ukrajine zasad ide nesmanjenom količinom.

Dok se u Evropi ponovo zakuvalo u energetici, Amerikanci na tome prave ozbiljan profit. Sa cenom gasa od 2.000 dolara, koja je naduvana krizom, i cena skupog američkog ukapljenog gasa LNG izgleda „normalno“. Zbog toga su SAD za prvih šest meseci ove godine poslale više LNG-a u Evropu nego cele prošle godine. Izvoz u EU se toliko isplati da američke firme rutinski plaćaju penale za neisporučivanje ugovorenog gasa drugim zemljama, kao što je Pakistan, preneo je Euroaktiv.

Reperna cena gasa u Evropu sada je 34 dolara za milion btu (britiš termal junits), što je mnogo više nego azijskih 29,99 dolara, a neverovatno prema 6,12 dolara u SAD. Prošle godine je bila 16,04 dolara u Evropi, 18,00 u Aziji i 3,73 dolara u SAD.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike