Još se ne zna koliko će struju plaćati privreda: Sa 75 na 95 evra za megavat-čas?

26.08.2022

10:38

0

Nije još doneta odluka o skupljoj struji za privredu, EPS razmatra cenu, kaže resorna ministarka

Još se ne zna koliko će struju plaćati privreda: Sa 75 na 95 evra za megavat-čas?
Direkcija EPS-a - Copyright 24sedam/S.Š.

Potpredsednica Vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je u Smederevu da Vlada na sednici u četvrtak nije donela odluku o poskupljenju struje za privredu, ali je navela da EPS razmatra takvu mogućnost.

EPS još nije odlučio kada, koliko i da li će dati takav predlog, rekla je Mihajlovićeva na pitanje Tanjuga da li je tačna informacija da je vlada predložila Elektroprivredi Srbije da cena struje za privredu do kraja ove godine bude 95 evra za megavat-sat.

Mihajlovićeva je podsetila da je cena električne energije za privredu u Srbiji sada 75 evra po megavat-času, a u Evropi na spot tržištu 540 i 640 evra i skrenula pažnju da je to sedam ili osam puta skuplje nego kod nas.

Ta cena, prema "preporuci" Vlade koju je usvojio EPS, važi do 31. avgusta.

Početkom meeseca član Nadzornog odbora EPS-a, Aleksandar Gajić, izjavio je da se ne očekuju restrikcije niti dodatna povećanja cene struje tokom zime, pored već najavljenog od septembra za 6,5 odsto za domaćinstva, ali da će verovatno morati da poskupi struja za privredu, pošto nije menjana (od sredine prošle godine).

On je napomenuo da cena od 75 evra po megavatu za privredu nije dovoljna cena za EPS, ako se ima u vidu da mora da uvozi struju i po cenama od oko 500 evra. Tako da će verovatno morati da dođe do poskupljenja električne energije, ponovio je Gajić i dodao da će se verovatno raditi kompletna analiza kako bismo izbegli ono što se sada dešava u zemljama Zapadne Evrope.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike