To je taj obrt kapitala: Tojota svakog sata zaradi 27 miliona evra

23.08.2022

10:12

0

Autor: 24sedam

Japanski proizvođač automobila vratio se sa dobrom prodajom na prvo mesto globalne liste

To je taj obrt kapitala: Tojota svakog sata zaradi 27 miliona evra
Tojota - Copyright Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Probleme su svetski proizvođači automobila, pogotovo u Evropi, imali i pre krize ali ih je epidemija korone oborila na kolena. U poslednjih godinu i po dana situacija se na terenu nije mnogo promenila, i dalje u vestima iz industrije dominiraju one o problemima vezanim za prelazak na struju, nedostatak čipova za komponente i kriza sirovina i lanaca dostave delova, ali to ne znači da je i prodaja potpuno stala.

To najbolje pokazuje analiza „Jusviča“ (Uswitch), britanske firme specijalizovane za poređenje cena u raznim industrijama. Britanci su se pozabavili prihodima najvećih svetskih proizvođača automobila prema različitim vremenskim intervalima.

Najspektakularnije deluju oni – po satu. U pandemijskoj 2020. godini dogodila se smena na vrhu i japanska „Tojota“ je iskoristila svoje bolje planiranje i obezbeđivanje čipova pa je sa prosečnim prihodima većim od 27 miliona evra svakoga sata povratila prvo mesto po zaradi od prodaje.

Nemački „Folksvagen“ pao je na drugo mesto jer je prešao brojku od „samo“ 25 miliona evra po satu, a treći je „Dajmler“ (Mercedes) sa oko 18 miliona. Slede skromniji prihodi „Honde“, "Micubišija“, „Forda“, „GM-a“, „BMW-a“, „Stelantis grupe“ i „Nisana“.

„Tojota“ ne samo da je imala najveće prihode, što se moglo dobiti i skupljim automobilima, već je i prodala daleko najviše vozila.

Za 2020. prodala je 8,7 miliona vozila (uključujući brend „Leksus“), odnosno gotovo 167.000 automobila sedmično. Ceo „Folksvagen“ („Audi“, „Škoda“, „Seat“, „Kupra“ i „Porše“) prodao je 5,3 miliona novih automobila.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike