Neto profit Stelantisa osam milijardi evra u prvoj polovini ove godine

28.07.2022

11:06

0

Stelantis je inače nastao spajanjem Fijat Krajslera i francuske kompanije Pežo Sitroen Automobili (PSA)

Neto profit Stelantisa osam milijardi evra u prvoj polovini ove godine
profimedia-0349595701 - Copyright Profimedia

Proizvođač automobila "Stelantis" izvestio je danas da je ostvario neto dobit od osam milijardi evra u prvoj polovini 2022. godine, što je za 34 odsto više u poređenju sa prošlom godinom.

Neto prihod je u izveštajnom periodu porastao za 17 procenata u odnosu na prvo polugodište 2021. godine, na 88 milijardi evra, saopštio je Stelantis, koji je nastao spajanjem Fijat Krajslera, koji ima fabriku u Kragujevcu, i francuske kompanije Pežo Sitroen Automobili (PSA).

Čipovi usporili isporuke

Prema saopštenju, četvrti najveći proizvođač automobila na svetu beleži snažan rast prodaje automobila s niskom emisijom štetnih gasova i električnih vozila na baterije, pri čemu je prodaja ovih potonjih skočila za gotovo 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 136.000 jedinica, prenosi agencija AP.

Isporuke Stelantisovih automobila u Evropu opale su za 18 odsto zbog problema sa nabavkom čipova tokom globalne nestašice, zbog čega je neto prihod bio manji za dva odsto međugodišnje, dok su isporuke u Severnoj Americi porasle za 10 procenata, što je rezultiralo rastom neto prihoda od 31 odsto.

Stelantis planira da investira u zajedničko preduzeće sa Samsungom više od 2,5 milijarde dolara za izgradnju fabrike baterija za električna vozila u Indijani.

Najavljuje takođe da će uložiti milijarde u modernizaciju dve kanadske fabrike za montažu automobila i u istraživački centar, kao i izgradnju velike fabrike baterija za električna vozila u Ontariju u zajedničkom poduhvatu sa južnokorejskom kompanijom LG Enerdži Solušen.

Iz Kragujevca otišlo 1.290 radnika

Tanjug/ Strahinja Aćimović
Teški pregovori sindikalaca Fijata, predsednika Srbije i predstavnika Vlade...

U međuvremenu, u Srbiji, kompanija otpušta radnike. Naime, u kragujevačkom Fijatu ostalo je oko 500 radnika od ukupno oko 1.500. Kako je već poznato, od jeseni bi trebalo da krene priprema proizvodnje novog električnog modela automobila, ali fabrici nije potrebno toliko radnika.

Nakon protesta i višenedeljnih pregovora sa Vladom Srbije, tehnološkim viškom je proglašeno 492 radnika, a još 800 otišli su u drugom krugu. Tako je za ukupno 1.292 radnika u „Fijat Krasler Automobili Srbija“ isplaćena otpremina od 790 evra po godini staža.

Radnici do kraja ove nedelje treba do dobiju rešenje o prestanku radnog odnosa i u grupama dolaze u fabriku po svoju dokumentaciju, nakon čega se prijavljuju na biro gde će takođe imati novčanu naknadu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike